Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Григорий Вазов: Бюджет 2019 трябва да цели ефективност на разходите

Ще има забавяне на икономическия растеж в България, прогнозира ректорът на Висшето училище по застраховане и финанси

гледано: 1483   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Бюджет 2019 предвижда акумулиране на приходи, но трябва да цели ефективност на разходите. В приходната си част приетият вече бюджет е изцяло десен, а всяка дясна политика акумулира приходи. Лично за мен проблемът на този бюджет е в разходната част, коментира по Bloomberg TV Bulgaria доц. д-р Григорий Вазов, член на Фискалния съвет на България, ректор на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).

Още по темата

Според него в разходната си част Бюджет 2019 е повече ляв.

“Факт е, че се дават пари за образование, за здравеопазване. Проблемът е, че много може да се спори за ефективността на тези разходи. Не се правят промени във връзка с инфраструктурата на тези обществени сфери, например на болниците и учебните заведения. Здравният модел например е изкривяван в продължение на 30 години. Инфраструктурата обаче не разполага с ефективни разходи", посочи икономистът.

Той е категоричен, че не се очакват кризи и сривове, но прогнозира, че ще има забавяне на икономическия растеж в България.

"Смятам, че ще успеем да запазим 3,8% ръст на БВП. Важно е в следващия бюджет да се натрупат необходимите резерви”, каза  доц. Григорий Вазов и потвърди, че тази година е добра за бизнеса предвид приходите от данък печалба.

Според него плоският данък играе своята роля, затова и той е за неговото оставане.

“Като двигател за растежа освен върху вътрешното потребление акцентът на правителството трябва да бъде върху ефективността на публичните инвестиции", съветва икономистът.

Повече от коментара вижте във видеоматериала

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Бързите кредити нарастват с 10% през последните месеци