Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Гълъб Донев: Догодина минималната пенсия може да бъде 411 лева

Преизчисляването на пенсиите ще струва на месец около 133 млн. лв. на държавния бюджет

Гълъб Донев: Догодина минималната пенсия може да бъде 411 лева

Служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев в Министерски съвет. Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

С предложението за актуализация на бюджета на държавното обществено осигуряване ще се даде възможност за вдигане на всички пенсии. Това заяви по бТВ служебният социален министър Гълъб Донев. По думите му пенсиите на над 2,8 млн. българи ще се повишат, ако редовен кабинет одобри предложението им, а средно увеличението ще бъде 12,5%.

„Средната пенсия ще нарасне със 64 лв. Най-ниските – от 300 на 340 лв., а максималната – 1500 лв. Социалната пенсия за старост ще стане 170 лв. Нарастването в ниските етажи на размерите на пенсии ще бъде малко по-голямо – около 14,3%, докато максималната ще нарасне с по-малък процент“, обясни ресорният министър. 

Още по темата

Служебното правителство предлага актуализацията на пенсиите да влезе в сила от октомври тази година. Той добави, че целта е пенсионерите да излязат от линията на бедност.

По данни на МТСП около 120 хил. пенсионери ще я прескочат след актуализацията. Той уточни обаче, че около 940 хил. пенсионери -ще останат под нея и след увеличението.

„Имаме предложение всички пенсионери, които са с доход под линията на бедността, която тази година е 369 лв., да бъдат подпомогнати през социалното подпомагане – във вид на пари. Няма да има пенсионер на 65 г., който да получава под линията на бедност, която догодина ще бъде 411 лв.“, посочи Донев и допълни, че условието е да нямат допълнителни доходи.

Той уточни, че добавката от 50 лв., която пенсионерите взимаха по време на пандемията, ще се включат в евентуалното увеличение, като някои ще получат дори повече от тази сума.

Преизчисляването на пенсиите ще струва на месец около 133 млн. лв. на държавния бюджет.

Донев беше категоричен - хората продължават да обедняват. Социалният министър посочи, че около 270 хил. души ще получат енергийно подпомагане през зимния сезон, като заявления ще се приемат до 31 октомври.
 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Външният дълг на България се увеличи през юли с близо 8% до 61,7% от БВП