IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гълъб Донев: Туризмът влиза в центъра на социалната политика

Помощите за пенсионерите ще продължават, докато работи служебното правителство, въпреки че е трудно да се намерят пари, твърди социалният министър

22:06 | 28.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гълъб Донев &ndash; новият служебен социален министър. <em>Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТДИНОВА</em></p>

Гълъб Донев – новият служебен социален министър. Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТДИНОВА

Докато България излиза полека от пандемията, всички усилия на служебния кабинет в социален аспект са насочени към съживяване на туризма. Това е основен акцент в работата на служебното правителство и всички усилия са насочени към оцеляването на сектора и привличане на туристи в безопасна среда. Това мнение застъпи пред БНТ служебният социален министър и вицепремиер Гълъб Донев.

„Започва програма към учениците – 30 000 български ученици ще почиват безплатно по българското Черноморие. Ще имат арт занимания, както и други форми, ще посещават културни забележителности, така че всеки по веригата на културата да бъде въвлечен. За програмата са предвидени 15 млн. лева, като по думите на Донев целта е и по някакъв начин да бъде поне отчасти наваксано онова, което е било пропуснато при дистанционното обучение.

Според социалния министър са предвидени и други мерки към туристическия сектор – вече се договарят например цени на плажни принадлежности. Донев спомена и договорката на реципрочна основа посещения на българи и румънци в двете страни да са без PCR тест и без карантина при завръщането им.

„Предприемат се мерки за семейства с деца – не се изисква отрицателен тест за деца до 5 години, очакваме това правило да се разшири и за деца до 12 години, което ще облекчи финансово семействата“, каза вицепремиерът. Държавата ще насочи някои мерки и към екскурзоводите, които според Донев досега са били напълно изключени от мерките. 

Държавата ще прави постъпления и към това чуждестранните туроператори да рекламират България като безопасно място за почивка. Освен това ще продължи и практиката за дофинансиране на седалките в самолетите. Мярката бе приета през май миналата година и предвижда предоставяне на държавна субсидия за всеки полет на туроператори, които използват авиокомпании с български оперативен лиценз. По силата ѝ държавата плаща по 35 евро за всяка една седалка в машините.

Помощите за пенсионерите ще продължават, докато работи служебното правителство, стана още ясно от гостуването на Донев, въпреки че е трудно да се намерят средства за това - по 104 млн. лева на месец. 

„Вече няма затворени бизнеси, секторите работят нормално. Ще гледаме да запазим мерките, с някои корекции. Да направим плавен преход“, поясни вицепремиерът. По думите му обаче в момента няма пари в бюджета за продължаване на мерките, а още преди месеци е било ясно, че трябва да има актуализация на бюджета.

Тезата бе оспорена от друг гост в студиото на Панорама – бившият социален министър Деница Сачева. Според нея пари в бюджета и в момента има, а правителството на Бойко Борисов не е гласувало актуализация, тъй като не е искало да определя в аванс политическите насоки на своя приемник.

„Дефицит на средства в държавата за подпомагане след епидемията няма. Въпросът е да има идеи за справяне със ситуацията“, каза Сачева. По думите ѝ мерките на кабинета Борисов са имали своята ефективност, безработицата си е запазила нивата от преди кризата, а хората, които са останали без работа, са си намерили нова.

Еднозначен отговор дали социалната политика на редовния кабинет е била успешна, не може да бъде даден, каза още Донев. "Отражението върху заетостта би могло да се отчете като положителен резултат, както и последните изменения в мярката 60/40. Тази мярка обаче е с огромен бюджет – 1,2 млрд. лева. Но България е на 25 място в ЕС по ръст на икономиката, на 7 място по безработица, по вътрешни инвестиции сме на 26 място, така че по тези показатели мерките не са дали толкова добър резултат", каза още служебният вицепремиер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още