IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хампарцумян: Ако бяхме в еврозоната, лихвите по кредитите щяха да са по-ниски

По-високият риск определя и по-високата лихва у нас, посочи банкерът

08:26 | 11.01.16 г. 3
Хампарцумян: Ако бяхме в еврозоната, лихвите по кредитите щяха да са по-ниски

Трайна е тенденцията за намаляване на лихвите и по депозитите, и по кредитите, коментира в ефира на bTV банкерът Левон Хампарцумян. Според него на фона на ЕС лихвите по кредите у нас са високи, а ако бяхме в еврозоната - нивата им щяха да са по-ниски.

Причината за това е по-големият риск. Слабото търсене на кредити не е единственият компонент при определянето на лихвите по кредитите, категоричен беше Хампарцумян. Той посочи, че рискът също определя по-високата цена на кредита.

В системата има много лоши кредити, а "поведението на кредитополучателите у нас е различно от това на чехите или германците".

Банкерът коментира още и ръста на депозитите у нас - в банките българите държат към 61 млрд. лева. Към 85% от депозитите са раздадени под формата на кредити и има голяма ликвидност на банковата система. Той посочи, че това може да бъде разглеждано и като възможност за растеж, а не само като спестявания за "черни дни".

Според него при съживяване на икономиката част от тези средства "ще влязат в обращение", макар и всичко да зависи от индивидуалното поведение на спестителите. 

Не може безконтролно да се вдигат цените - това може да стане само при търсене на услуги, коментира още банкерът по повод информациите, че банките повишават таксите, за да компенсират по-ниските лихви.

Ако няма вътрешни сътресения, икономическият растеж на България през 2016 година ще бъде умерен, а стабилизацията ще продължи, смята още Хампарцумян. Той обаче предупреди, че реформите трябва да бъдат внимателно извършвани, защото винаги причиняват сътресения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Левоне, уважавам те като умен човек, ама ако нямаш какво да кажеш, по-добре си трай. Много улекваш с такива алабализми, дето нищо реално не казват а се опитват да ни обясняват че сами сме си виновни, ама не е ясно за какво
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
993
преди 8 години
Хъпти Дъмпти отново интересен... :-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
SS-23
преди 8 години
Хампарцумян: Ако бяхме в еврозоната, лихвите по кредитите щяха да са по-ниски---НЕ! Обаче ЕЦБ щеше директно да ви спасява...а сега - НЕ!В системата има много лоши кредити-----И затова са виновни ???"поведението на кредитополучателите у нас е различно от това на чехите или германците".---Е да... нямат толкова голямо неблагоразумие да повторят грешката, искайки нов заем, за да избият стария, като по този начин се заковат още повече!Към 85% от депозитите са раздадени под формата на кредити---Т.е. подтвържда си се това, виртуалността както на депозитите, така и на кредити! Баси пирамидата....===п.п. Не ви минават вече номерцата Левонеее... не ви минават!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още