Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Хампарцумян: Банките търсят да финансират добри проекти

Пари се дават на фирми без достатъчно обезпечения, но с перспектива за растеж, посочи финансистът

Хампарцумян: Банките търсят да финансират добри проекти

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

Банките продължават да вземат парите на хората и да ги пазят, но при срочните депозити, където лихвите са по-високи, те имат интерес да привлекат средства за по-дълго време. Това коментира финансистът Левон Хампарцумян по БНТ.

"Понеже няма голямо търсене на кредити заради потиснатата икономика, кризата, печатането на пари, защото светът в момента е силно ликвиден - няма хубави проекти и всичко се прави, за да има такива. Един от ефектите е, че няма срочни депозити, защото никой не се нуждае от толкова много пари. Съответно, централните банки, за да стимулират потреблението и икономиките в инвестициите, слагат отрицателни лихви", обясни той.

Според него всяка инвестиция, която носи по-висока доходност, включва по-малък или по-голям риск.

Още по темата

„Има разплащателни влогове, има и инвестиционни схеми, които носят по-висока доходност, но с риск да се загуби част или цялата сума“, поясни финансистът.

Хампарцумян напомни, че спестяванията в банките са повече от отпуснатите кредити.

„В момента, в който икономиката отлепи и тръгне нагоре, тези пари, които са във формата на депозити, ще бъдат използвани", прогнозира Хампарцумян. „Пари има, но въпросът е как се използват", коментира той.

Финансистът напомни, че икономиката в света все още се пренарежда. „Устойчивостта започва да става ключов елемент в икономическото планиране на компаниите. Устойчивост е една от ключовите думи, освен растеж“, отбеляза той.

По думите му важният въпрос е как ще се използват парите в банките.

„Това, което в момента правят Министерство на икономиката и ББР в новите си амбиции, е да раздадат пари на фирми, които нямат достатъчно обезпечения или имат перспектива за растеж и чрез финансовата инжекция през търговските банки да пораснат по-бързо, защото без нея да пораснат с 20-50% би им отнело години", разясни Левон Хампарцумян.

Той подчерта, че банките са подготвени за взимането на лошите кредити, като са провизирали риска и разполагат с достатъчно капитал.

„Ако има затруднения, банките няма да „удушат“ клиентите си, а ще намерят начин при затруднение да се предоговорят и да си вземат парите, като покачването на сумите би било нещо нормално“, каза още финансистът.

Що се отнася до повишение на таксите на банките, той напомни, че финтех секторът донякъде балансира плащанията.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Бюджетните актуализации влязоха в Народното събрание