IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хазната губи 330 млн. лева годишно от укриване на данъци чрез фискален софтуер

От 1 април няма да се допуска в търговски обект да има софтуер с компютър, през който се управляват продажби, и касов апарат

18:57 | 08.01.19 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Хазната губи 330 млн. лева годишно от укриване на данъци чрез фискален софтуер

Поголовното укриване на обороти от страна на фирмите, които използват софтуер за регистриране на търговските си приходи, ощетява хазната с 330 млн. лв. годишно.

Това обяви говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров в предаването "В развитие" на
Bloomberg TV Bulgaria.

“Основната цел на промените в в Наредба Н - 18 на НАП е да се елиминират възможностите за манипулиране на фискалните устройства, които са в експлоатация в момента", посочи той. "Поради тази причина промените в наредбата на НАП за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти изискват от търговците, които ползват едновременно фискално устройство и софтуер, веднага да се свържат с разработчиците на софтуерни продукти и с производителите на фискални устройства поради кратките срокове, зададени за промените в софтуера за отчитане на продажбите в наредбата.”

Бъчваров съобщи, че всяко нарушение, установено от последните проверки на търговците в зимните курорти, е било с използване на търговски софтуер. Най-честите нарушения са неотчитане на оборотите, използване на софтуер с цел укриване на приходи, издаване на фалшиви касови бележки.

Бизнесът е притеснен относно промените и сроковете за тяхното въвеждане, но промените не са в сила от 1 януари т.г., а от 28 септември 2018 г., а правилата, които законът регулира, са в сила вече повече от година.

"Най-важният въпрос е, че всички регистрирани по ДДС компании, ако използват софтуер за отчитане на продажбите, трябва да го сменят. Същото се отнася в значителна степен и за всички фискални устройства и фискални принтери, които тези, регистрирани по ДДС компании, използват", съветва специалистът. "Промените засягат половината от регистрираните в страната фискални устройства. Разходите не са само за смяната на фискалните устройства, а и за промяната на софтуерите, които регистрират и управляват продажбите в търговските обекти.”

Росен Бъчваров напомни, че от 1 април 2019 г. няма да се допуска в един търговски обект да има допълнително и софтуер с компютър, през който се управляват продажби и отделната, независима употреба на касов апарат.

“Тези две системи трябва да работят задължително заедно. По-скъпата работа е замяната на софтуера. По първоначални сметки става дума за около 40 млн. лева преки административни разходи за бизнеса, а тази сума може и да е по-голяма, доколкото софтуер за управление на продажбите се използва вече почти навсякъде. Той има видими предимства, но понякога улеснява неплащането на данъци, което НАП изчислява на около 330 млн. лева годишно", коментира говорителят на НАП.

Съветът на Бъчваров е всяка такава компания веднага да се свърже с производителя на софтуер и с производителя на фискалното устройство, сервизната фирма, която го  е доставила, за да провери какво и кога трябва да се направи, за да за следващите 89 дни да бъдат изпълнени новите изисквания.

“Регулацията на електронните магазини, която се въвежда през тази година, се отнася до професионални търговци, които редовно продават стоките си чрез интернет. Такава досега не е имало, коментира той и допълни, че всички магазини, които сега започват дейност, имат задължението да подадат информация предварително в приходната агенция.

Росен Бъчваров информира, че продажбите в социалните мрежи, които не са електронни магазини, не са засегнати от регулацията на НАП, но минават през посредничеството на куриерските компании.

“Ако някой премине от електронен магазин към търговия във Facebook, има начини да бъде контролиран", заяви той.

Бъчваров обясни, че всеки, който изтегли приложението на НАП,  може да проследи дали касовата бележка, която получава в търговския обект, е истинска,  и да си я регистрира, за да спечели евентуално награда от лотарията на НАП.

Още по темата вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 6 rate down comment 0
khao
преди 5 години
Всеки укрит лев от баце, е едно добро дело за България и нейните граждани! Това е добрата новина на деня
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
majnata
преди 5 години
Лудия , когато се върнеш да живееш тук , тогава се изказвай ... лекувай се там в щатите на социалка и затваряй плювалника !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 29 rate down comment 7
zelka007
преди 5 години
не пиши по теми дето си абсолютно бос . автосервизите са на патент , малките магазини свързват колкото за хладилника(разбирай прехраната) на собственика и нафтата за колата му . а всички от звено големи данъкоплатци са с такава вилица на врата че ти е бедна фантазията за какво иде реч . те 5млрд. свиха пред очите на целия народ от КТБ ти 300млн. :))) на година се губели еентуално . по 1 млрд крадът със стиропор всяка година за саниране :))) . що не обяснят как един данъчен от средно ниво кара джип БМВ 5 . ако повечето хора можеш да ги залъжеш с това че на горублене били по 10-12 К запазенките , мен нема как да преметнеш . аз от познатите дето имам само 1 кара БМВ 5-ца . ще ти спре часовника колко е подръжката на запазенка 5-ца , ама нема как да го знаеш колко се ръси за части и сервиз по такава кола щот не караш такава кола . едно 10-12 бона на година са ти само ремонтите на поддържана кола от такъв клас - нали не мислиш че във всеки сервиз ги правят , ами части , ами застраховки , ами масла и филтри са около 1К само те :))) ? а като спреш да заредиш на лейка като тебе ще му изкочат очите като видиш по колко се сипва на такъв змей . ама не било проблем данъчен да има такъв джип . па да е само той с мед да го намажеш ...та не не е зле в тоя ред на мисли като ще се въвежда такъв детайлен контрол на приходите , да направим и такъв детайлен контрол на разходите - демек харченето на бюджета ... де да имаше и такъв контрол на ревизията на Цв.Цв. преди години . де го s3 да обясни тази тема ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 9
lyusien
преди 5 години
До 7 А защо не кажеш колко печелим от членството ни в Е С Безвъзмездните европеиски програми са много по вече от вноската ни А защо губим от въглеродните квоти Защото нямаме смелостта да закрием един Т Е Ц за които държавата плаща всяка година 500 милиона за въглеродни квоти И къде го измисли 3 милиарда Защо не погледнеш износа ни към Е С и огромните възможности българите да се движат свободно да работят свободно и да пращат в българия близо 2 милиарда долара Това което дрънкаш са глупости Абсолютни глупости Скрии се някъде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 20
studioaa
преди 5 години
А колко губи държавата от членството ни в европейския съюз? Само вноската годишно е над 1 милиард левчета, а от въглеродни квоти губим над 3 милиарда лева годишно? За тези загуби жълтите стотинки от еврофондовете ли ще ни компенсират?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 16
lyusien
преди 5 години
До 5 Не пиши глупости умнико Големите вериги печелят от огромните си обороти Ти скоро ходил ли си в Супермаркет Някога да не са ти издали касова бележка Те са най големите платци на Д Д С и акцизи а вероятно и плащат данък печалба За разлика от Лукойл Малките магазина всяка втора продажба е без касова бележка а хилядите малки сервизи продавачи на резервни части и стотици услуги въобще не знаят какво е касова бележка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 5
supertrader
преди 5 години
Ти си голям наивник ! Къде е най евтина храната - в търговските вериги и познай защо ? Сигурно защото плащат данъците които прибират изрядно. Малките нищо не могат да откраднат с мижавия си оборот в сравнение с големите, а последните няма данъчни власти които дори да посмеят да ги закачат защото могат да купят всеки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 2
redcretin
преди 5 години
Роската е само говорител, това може дори да не е неговото мнение по темата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 15
lyusien
преди 5 години
Само 330 милиона Този Бъчваров е голям оптимист Всички със се вперили във горивата алкохола и цигарите но голямата далавера и укриване на данъци е във храните услугите и ремонта на автомобили и доставка на резервни части за тях Прав е 2 Император Тои пише много глупости но тук е прав Проверете колко незаконни гаражи сервизи и продавачи на резервни части има и колко от малките магазини хотели ресторанти и пицарии кафета и заложни къщи отчитат обороти Ще се хванете за главата ако разберете Дори големите морски и планински хотели ски лифтове и гостилници укриват обороти в огромни размери Този Бъчваров да не живее в някакъв измислен свят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 2
Sakamano
преди 5 години
Ами ако търговците вземат да махнат софтуера и се върнат към халваджийските тефтери? Тях към касов апарат не можеш да ги свържеш. Дядовците ни и без търговски софтуер са продавали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още