IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Христина Вучева и Мика Зайкова: Липсва държавна политика на доходите

Растежът не е достатъчен, икономиката е без капацитет, защото няма проекти, коментираха финансистите

13:09 | 11.10.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

В България няма политика на доходите. Тя трябваше да се направи, много преди да се конструира целият бюджет. Така коментираха в ефира на БНТ намерението на правителството за 10-процентно увеличение на бюджетните заплати финансовите експерти Мика Зайкова и проф. Христина Вучева.

„Тези 700 млн. лева са важни. Бюджетът не може да направи всичко за всички по отношение на заплатите. Политиката на дохода е да изчистим отделните групи хора, които са заети и получават пари чрез бюджета. Но дали тези, които сега взимат 500 лв., ще получат нещо? Какво ще получат хората, заети в сферата на културата – в читалищата, в оркестри, в театри? Какво ще се се случи в здравеопазването при финансиране от бюджета, защото съвсем друго е положението на лекарите в болниците, които са търговски дружества. У нас дори няма данни за средна работна заплата", риторично попита проф. Вучева.

Тя е категорична, че трябва да има политика на доходите.

Мика Зайкова напомни, че над 1 млрд. лева са изпратили българите зад граница за първите седем месеца и така се явяват най-големият чуждестранен инвеститор в страната, докато преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) са едва 431 млн. евро.

„Това, което се твърди в есенната прогноза, че ще има ръст на потреблението, означава, че хората ще харчат за всичко, защото са бедни. За да има високи доходи, трябва да има капацитет на икономиката и работни места, а не да чакаме от чужбина децата ни да изпращат пари, за да живеем. Затова, когато ме попитат какво мисля за есенната прогноза, обяснявам, че е романизирано послание с елемент на научна фантастика. Не знам откъде ги извадиха тези ПЧИ“, посочи тя.

Проф. Христина Вучева е категорична, че не може да се сравнява това, което се получава като паричен поток от изпратените пари от нашите сънародници зад граница, който подпомага паричния баланс, защото е за издържка на възрастните и децата.

„Нашият проблем в икономическия растеж не е в липсата на парични потоци, има достатъчно пари. Светът е задръстен от пари. Проблемът е, че няма идея, няма проекти, а у нас още повече. Няма сфера, в която някой ще вложи пари и да е сигурен, че ще постигне ефект“, убедена е тя. – Не можем да очакваме по един далечен околен път парите на българите от чужбина да да се завъртят и ако се увеличат спестяванията, да се получат инвестиции. Ние имаме достатъчно спестявания, които успяваме да отделим от ниските си доходи. Радваме се на растеж, който за следващата година е обявен на 3,7– 3,9%, дори 4%, но той няма да доведе до ръст на доходите и на останалите 70% от хората. Това е невъзможно! А и никоя държава не може да гарантира такова нещо за цялото си население."

Професор Вучева твърди, че освен социалните проблеми на всяко общество, освен социалното неравенство, има и друго – космическо неравенство за различните способности и качества, което определя проектите, развитието и равнището на доходите.

„Ние растем, изоставайки от Европа, защото този ръст не е достатъчен", обобщи Мика Зайкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 2
Ironhorse
преди 6 години
И мика и вучева да вземат и да се гръмнат.Държавата не създава, а потребява и преразпределя.колкото повече преразпределя и потребява, толкова повече бизнесът крие доходи.Крайно време е да се отхвърли мантрата за социалната държава.Това докара всички нещастия в ЕС, че и тълпите търтеи.Всеки ако сика да си прави застраховка за трудови злополуки, трайна безработица и сам да намери начин как и в какво да заделя пари за "пенсия"НЗОК е тотално ограбена.Насила събираните пари, после се разпределят като печалба в търговски дружества (болници).Не може от едната страна за събиране да е задължително, а в разходната да е пазарно.Баницата е толкова сладка, че дори онзи цоцорков дето копа злато, и той направи болница. Смятайте какво крадене пада.НОИ е тотално ограбено. Вече 54% са директни субсидии от бюджета, защото работещите вече изнемогваме да издържаме всички тутманици от вноски, а държавата през бюджета отново ни краде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още