IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Христина Вучева: Само реформи могат да спрат изтичането на пари

Решение за взимането на нов дълг трябва да вземе следващото правителство, категорични са експерти

10:18 | 05.09.14 г. 4
Христина Вучева: Само реформи могат да спрат изтичането на пари

Необходимо е да се реформират сферите, които се финансират с публични пари, за да се спре изтичането на средства. Това коментира бившият министър на финансите Христина Вучева в сутрешния блок на БНТ.

Вучева посочи, че дефицитът на Националната електрическа компания (НЕК) няма нищо общо с дефицитите и актуализацията на бюджета, освен ако някой не възнамерява да покрива дефицити на НЕК с бюджетни пари. Това е сложен път и няма как да стане до края на тази година, посочи тя.

Що се отнася за здравеопазването, по думите ѝ колкото и пари да се наливат в сферата, няма да бъдат достатъчни. “Може би цялостна реформа никой няма да направи за това кратко време, и следващото правителство, но някой трябва да осмисли някои неща, които са в рамките на този модел, и би могъл да спре това изтичане на пари”, каза Христина Вучева.

И тя, и икономистът Георги Ангелов са единодушни, че има проблем с приходите, заложени в бюджета, както и че вероятно ще се наложи взимането на заем за покриването на част от дефицита и разплащането на задължения. Двамата обаче не са единодушни за сумата.

Според Вучева “няма нужда от грандиозна сума”, особено ако до края на годината тръгнат спрените пари по двете оперативни програми – “Околна среда” и “Регионално развитие”.

Ангелов обаче посочи, че трябва да се покрият плащания по дълга през януари, плащания по европроекти, както и част от дефицита.

И двамата обаче са категорични, че решение за взимането на нов дълг трябва да вземе следващото правителство. Актуализация на бюджета за тази година може да подготви и служебното правителство и да я представи пред новото Народно събрание, подчерта Вучева.

“Доверявам се на анализите на Румен Порожанов и действително биха могли да се подготвят разчети и да се коригират приходите, както и да се гарантира по-голям дефицит от гласувания”, посочи тя, като изтъкна, че няма друг начин за решаване на проблема с недостига на постъпления до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
kony
преди 9 години
Ясно кой иска борда да падне - късопаметни овце, валутни спекуланти, фараони, мутри и кредитни милионери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
kane
преди 9 години
Христина Вучева: Само реформи могат да спрат изтичането на пари"..не са нувни реформи!Нужни са приходи1. Премахване на борда2. Излизане от ЕС, НАТО, СТО и пр. организации които ни колконизират и ограниюават3. БНБ си строи печатница и си печата когато е нужно и изсмуква, за да регулира пар.маса - таргет 2% инфлация3. Високи мита и такси - силен митнически и данъчен контрол4. Силно прогресивни данъци с множество скали - на всеки 1000лв с 90% данък за доходи НАД/СЛЕД 1 милион год/лв. Затвор за неплащани данъци и осигуровки5. Всички държани дружества да се задължат да ползват САМО стоки и материали родно производство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
cokrat1
преди 9 години
Седи си човека в "селската кръчма" и казва....да заколим прасето....да заколим прасето...значи някой друг да го заколи....а ти готов ли си да го заколиш прасето...в контекста на арабските кланета по телевизоро...май само бля...бля по форумите!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
moderebov
преди 9 години
Просто трябва да заколим прасето - т.е. корумпетата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още