Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

И частните болници ще получават субсидии за Covid-отделения

НС ратифицира Споразумението за покупка на ваксини срещу заболяването

И частните болници ще получават субсидии за Covid-отделения

Снимка: БГНЕС

Не само държавните и общинските, но и частните болници ще могат да бъдат субдисирани, за да поддържат готовност за помощ при епидемично разпространение на коронавуриса. Това реши парламентът днес с окончателно приетите на първо и второ четене промени в Закона за лечебните заведения. От ГЕРБ предлагат субсидии да могат да получават и лечебни заведения с държавно и/или общинско участие, както и всички останали, в които има инфекциозни отделения.

В мотивите към законопроекта е записано, че предложението за разширяване на законовите възможности за субсидиране със средства от бюджета на МЗ на лечебните заведения, е в отговор на констатираната по време на епидемията от коронавирус нужда от финансова подкрепа. Целта на измененията е държавните и общински болници да получават допълнителни средства от МЗ, за да поддържат в готовността клиники и отделения по инфекциозни болести за оказване на медицинска помощ при епидемично разпространение на заразни заболявания, уточнява БНТ. 

Още по темата

„Предвид спецификите и неяснотите по отношение на заболеваемостта и разпространението на болестта сред населението се установи, че то не може да бъде прогнозирано с абсолютна точност и в този смисъл са възможни драстични промени в ситуацията в отделните периоди, което от своя страна наложи необходимостта от полагане на допълнителни усилия за създаване и поддържане на постоянна готовност на всички нива на здравната система“, пише в мотивите.

С предложението, според депутатите, ще се създаде стимул за постоянна готовност на по-голямата част от болниците да поемат лечението на заразени с Covid-19.

Преди няколко седмици болничните асоциации призоваха за допълнителна финансова помощ заради претърпени загуби заради коронакризата, тъй като в началото на извънредното положение плановия прием беше спрян, а и много хора се отказаха или отложиха прегледи и хоспитализации.

Заедно с промените в Закона за лечебните заведения бе ратифицирано и Споразумението, което би осигурило на България по-бърз достъп до бъдеща ваксина срещу COVID-19. Според това споразумение Европейската комисия ще може да сключва от името на държавите-членки предварителни споразумения за покупка от производители на ваксини, допълва БНР.

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Годишният процент на разходите на заемите намаля на месечна и годишна база през август