IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Й. Цонев: Бюджет 2016 опитва неуспешно да извърши липсващите реформи

Финансовата рамка за догодина ще се провали в основната си цел – финансова консолидация, смята депутатът

10:40 | 25.11.15 г.
Й. Цонев: Бюджет 2016 опитва неуспешно да извърши липсващите реформи

Предложеният от Министерството на финансите бюджет за 2016 година няма да постигне и първата цел, която е поставена – финансова консолидация. В това е убеден депутатът от ДПС Йордан Цонев. Пред bTV той коментира, че причината е липсата на реформи.

Според него с бюджета финансовият министър Владислав Горанов се опитва да запълни липсващите реформи, но неуспешно. „И не е редно да го прави той. Отговорността трябва да си понесат ресорните министри“, допълни депутатът.
По отношение на управлението на финансите в бюджета за догодина не се вижда нищо по-различно от руслото, следвано от последните 4-5 правителства, каза Йордан Цонев.

Той беше категоричен, че не са се състояли обещаните реформи в здравеопазването, образованието, нито в сектор сигурност и това е причината за липсата на консолидация и оптимизиране на разходите в сегашния бюджет. Той обвини директно Реформаторския блок за липсата на реформи, защото те отговарят за управлението на тези сектори.

Целта на реформата е да се оптимизират разходите, за да бъде подобрен продуктът, уточни още депутатът и допълни, че във всички сектори на реформаторите това не се наблюдава.

Липсата на позитивна промяна е видна много ясно с нуждата от актуализация на бюджета за тази година, когато въпреки повечето събрани приходи – с 800 млн. лева, се е пристъпило към увеличаване на дефицита.

Йордан Цонев предупреди още, че ако не се случат реформите и не се намерят достатъчно адекватни мерки за икономически растеж, няма да може да бъде запазено равнището на данъците през следващите години.

Подобна теза изказа преди дни и бившият финансов министър Симеон Дянков. Вчера от КНСБ пък също критикуваха липсата на стимули на икономически растеж в проекта на бюджет, изготвен от Министерството на финансите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още