IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Й. Цонев: Държавни фирми не са теглили средства от КТБ

Най-рано след две седмици могат да бъдат гласувани промените в НК за банковата система, каза председателят на бюджетната комисия

09:40 | 01.07.14 г. 2
Й. Цонев: Държавни фирми не са теглили средства от КТБ

Държавни фирми не са теглили средства от Корпоративна търговска банка (КТБ), заяви Йордан Цонев, председател на парламентарната Комисията по бюджет и финанси, пред БНР.

„На консултациите при президента беше докладвано дали държавните фирми са теглили средства от КТБ. Управителят и подуправителят на БНБ казаха, че това не е факт”, заяви Цонев по повод коментар на Божидар Данев от БСК, който поиска да се изясни кой е теглил парите от банките в деня Х, по чие нареждане и какви са сумите, дали са теглени от текущи сметки или от срочни депозити.

"Няма такова теглене извън лимита от 25% за средствата, които държавните фирми могат да държат в една банка", увери Цонев. Случилото се с банката не е резултат от тегления на държавните фирми, беше категоричен той.

Квесторите и одиторите трябва да установят до няколко дни какво точно се е случило. Вече е започнала проверка за теглене на пари от частни фирми, каза още депутатът.

По повод подготвяните промени в Наказателния кодекс, поискани от БНБ – затвор за всяване на банкова паника, депутатът каза, че само с наказателни мерки паниката не може да бъде овладяна. Необходим е комплекс от мерки, за да бъдат спрени атаките срещу банковата система и това също е било обсъдено на консултациите при президента.

„Ситуацията беше овладяна и вече сме в друг режим на банките”, смята Цонев. Той поясни личното си убеждение, че, когато трябва да се действа по отношение на финансовата система, трябва да се мълчи.

Цонев заяви, че липсата на превенция е допуснала атаките, но сега, включително и заради промените в Наказателния кодекс, би трябвало ситуацията да е по-спокойна.

Такива мерки имало и в законодателството на САЩ, и в Европа, посочи той. Промените в Наказателния кодекс могат да бъдат приети най-рано до две седмици. Юристите трябва да прецизират текстовете, допълни председателят на бюджетната комисия.

Според него през последните дни КФН е била на мястото си и действията й са абсолютно безкомпромисни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
hagan
преди 9 години
някой вярвали на данчо ментата и дпс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още