Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

И ЕБВР не одобри законопроекта за абсолютната давност на патриотите

Измененията ще повлияят на събирането на дългове и на дейността на компаниите за управление на активи, които се занимават с проблемни вземания, твърдят от банката

И ЕБВР не одобри законопроекта за абсолютната давност на патриотите

Снимка: Bloomberg

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) е загрижена относно предложените промени в Законa за задълженията и договорите, които налагат 10-годишна абсолютна погасителна давност на всички вземания по задължения на физически лица. Това се казва в становище от институцията.

Промените ще се прилагат и за физически лица, за които кредиторите са получили изпълнителен лист или са започнали съдебни производства.

Още по темата

 
Ако бъдат приети и приложени в сегашния си вариант, новите изменения ще имат значително негативно въздействие върху българския финансов сектор и впоследствие върху реалната икономика, твърдят от банката
 
Според финансовата институция измененията ще повлияят на събирането на дългове и на дейността на компаниите за управление на активи, които се занимават с проблемни вземания, вероятно ще навредят и на целия сектор, който работи с необслужвани заеми и има за цел да подпомага освобождаването на банков ресурс, с който банките да продължават да кредитират. 
 
Предлаганите промени ще се отразят негативно и на банковата дейност, тъй като кредитополучателите-физически лица няма да имат стимул да изплащат заемите си. В резултат на това банките биха могли да намалят апетита си за отпускане на заеми към сектори, които традиционно се смятат за по-рискови: бизнес, ръководен от жени, стартиращи предприятия, селско стопанство и компании, базирани в селските райони, а всички те са ключови за развитието на икономика, която е устойчива и предоставя възможности за включване на всеки, се посочва в становището.
 
От ЕБВР призовават законодателната власт да проведе диалог с всички заинтересовани страни, включително банки и небанкови финансови институции, както и с инвеститори, с цел постигане на решение, което да е подкрепенo от сектора като цяло.

Припомняме, че вчера Асоциацията на колекторските агенции също обяви, че предлаганите към момента решения са „на парче“ и в ущърб на потребителите.

Законопроектът крие множество подводни камъни, се казва в становището на асоциацията. „Прибързаното му окончателно приемане, без да се вземат предвид мненията на експертите – икономисти, финансисти, банкови институции и без да се отчетат позициите на Министерството на финансите и Министерството на правосъдието, КРИБ, Асоциацията на банките, ВКС може да доведе до сериозни сътресения на икономическата среда у нас.

По-рано днес Искрен Веселинов от ВМРО и заместник-председател на ПГ на „Обединени патриоти“ обяви, че промените в закона ще  бъдат приети до края на септември. Тепърва предстои и приемането на закон за личния фалит.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
5
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
"В резултат на това банките биха могли да намалят апетита си за отпускане на заеми към сектори, които традиционно се смятат за по-рискови: бизнес, ръководен от жени, стартиращи предприятия, селско стопанство и компании, базирани в селските райони....."

И какво се получава на практика че банковите институции знаят за горе споменатите рискови групи и умишлено отпускат кредити на потенциално "закъсващите" кредитополучатели отваряйки по този начин работа на колекторните фирми и най безотговорно изпращат в банкрут горе споменатото пушечно месо.....

Браво.....

Още от Бюджет и финанси
Финансовото министерство предлага разхлабване на бюджетните правила