Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Икономическият растеж и потребителското доверие допринесоха за успеха на банките

След като се приспаднат корекциите на нетната печалба, растежът на банковата система през 2018 г. ще бъде около 10–12%, посочи Свилен Колев от АББ

гледано: 2711   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Българската банкова система през 2018 г. оперираше в среда на повишен икономически растеж, оптимизъм от страна на потребителите и ниски лихвени проценти, което повлия положително на дейността на банките. Това обясни Свилен Колев, експерт направление „Банкова политика и анализи“ в Асоциацията на банките в България, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

“Компонентите, които движеха икономическия растеж на България през миналата година, са вътрешното търсене, по-конкретно частното потребление, инвестициите на компаниите, както и нетният износ”, обясни той и посочи, че спестяванията и вложенията растат заради доверието към банковата система.

Свилен Колев напомни, че в България все още не се предлагат нискорискови или друг вид развити алтернативи за спестявания.

Според експерта ако се приспаднат корекциите на нетната печалба, растежът на банковата система през 2018 г. ще бъде около 10–12% спрямо 2017 г. „Доброто състояние на икономиката, доверието на агентите, състоянието на публичните финанси и поведението на домакинствата и компаниите винаги са имали основен принос към резултатите на банковата система", каза Колев.

По повод консолидацията на сектора той е на мнение, че тя би имала положителен ефект върху клиентите, защото те ще получат най-добрия набор от услуги.

„Общата тенденция, която се вижда в последните години, е на намаляване на броя на банки в Европейския съюз, включително и в България“, напомни експертът на банковата асоциация.

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
2
 
1
преди 1 месец
Успеха на банките...., а успеха на народа:

"Селище за 280 души в Малко Търново и за над 1600 – в Елхово ще се изгражда, става ясно от поръчка, обявена от МВР. Най-вероятно, това ще са лагери за мигранти, тъй като и финансирането е европейско – от фонд „„Убежище, миграция и интеграция“.

Над 8 милиона ще бъдат вложени в площадки за разполагане на контейнери в Малко Търново, Елхово и Любимец. Бъдещият лагер в Малко Търново ще се намира на ул. „Княз Борис 1“ 54. Той трябва да е за до 280 души, на територия от 7.5 дка. Предвидено е обектите да са с монолитни огради, буферна зона, КПП, вътрешни огради, охранителни системи. Ще се изграждат контейнери за раздаване на храна, административни, за временно настаняване и санитарно – битови – бани и тоалетни.

В Елхово – селището ще е на територията на регионалната дирекция на гранична полиция. То ще е далеч по-голямо, на територия около 27 дка, за 1632 души, става ясно от обществената поръчка, която е обявена преди няколко дни.

Кметовете на Малко Търново и Елхово не бяха запознати с бъдещите планове на МВР. Градоначалникът на Малко Търново Илиян Янчев е в болнични и извън страната и обеща да провери информацията. Кметът на Елхово Петър Киров отказа коментар и поясни, че на дневен ред е подготовката за празника на града.

Мариян Иванов, БНР Бургас"

Още от Бюджет и финанси
ИПИ: Как би се отразила на България европейска минимална заплата?