Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Икономист: Не може да се генерира сериозен ръст на икономиката от потребление

Потенциалът, който България може да постигне с тази структура на икономиката, е увеличение от 3-3,2%, посочи доц. д-р Виктор Йоцов

гледано: 1920   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

Основният двигател на икономическия растеж – външната търговия, очевидно буксува. Инвестициите също са недостатъчни, основен фактор на растеж остана потреблението. Там ограниченията идват от ниското заплащане на труда и въпреки че в последно време заплатите се увеличават, сериозен ръст за България от потребление не може да се очаква.

Още по темата

Това е обяснението за занижената прогноза за ръст от 3-3,2% и потенциалът, който България може да постигне с тази структура на икономиката, заяви в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria доц. д-р Виктор Йоцов от Института за икономически изследвания на БАН и преподавател в катедра "Финанси" на УНСС.

“И в Европа се забелязва неувереност, забавят се темповете на външната търговия, няма как това да не се отрази на България, нашият най-голям търговски партньор е Европейският съюз. Данните показват, че най-големият срив на износа не се отчита от страните от ЕС, а от трети страни", аргументира се икономистът.

Българската икономика забави темпа си на растеж от 3,4% във второ тримесечие на тази година до 3% към края на третото тримесечие, а инфлацията се ускори до 3,7% на годишна база, показват данните на НСИ.

"Не са изненадващи последните данни от статистиката. Българската икономика има забавяне на темповете си още от средата на 2016 г. Именно по тази причина в прогнозата си от май тази година ние заложихме темпове на растеж много по-ниски от тези на правителството и на международните организации", обясни Виктор Йоцов.

Доцентът коментира този резултат с това, че в миналото България е имала какво да изнася, но е нямала пазари, а сега има пазари, но няма какво да изнася.
 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

8
 
4
 
3
преди 8 месеца
Потреблението е също така важен фактор за нарастване на Б В П като инвестициите износа трансферите на българите в чужбина и държавните разходи за капиталови разходи Сега търсят причина за недостигането на
заложения ръст от 3.6 % и посочват какви ли не фактори но не и деиствителните По ниския ръст е резултата на по ниските държавни разходи от заложените в бюджета Сега те ще бъдат извършени през четвъртото тримесечие и най вече през ноември и декември но еднолично и в нарушение на бюджетната дисциплина Това ще се отрази
разбира се на ръста които вероятно ще бъде около 3.4 3.5 % за 2018 г
21
 
1
 
2
преди 8 месеца
При наличната държавна грешка за неограничавани щети от вредните намеси на централната банка, с всякакъв икономически растеж се достига до катастрофална криза.
19
 
2
 
1
преди 8 месеца
При наличната държавна грешка за неограничавани щети от вредните намеси на централната банка, със всякакъв икономически растеж се достига до катастрофална криза.

Още от Бюджет и финанси
Паричната и лихвената статистика ще са във фокуса на седмицата