IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономист: Не може да се генерира сериозен ръст на икономиката от потребление

Потенциалът, който България може да постигне с тази структура на икономиката, е увеличение от 3-3,2%, посочи доц. д-р Виктор Йоцов

12:10 | 15.11.18 г. 3
Икономист: Не може да се генерира сериозен ръст на икономиката от потребление

Основният двигател на икономическия растеж – външната търговия, очевидно буксува. Инвестициите също са недостатъчни, основен фактор на растеж остана потреблението. Там ограниченията идват от ниското заплащане на труда и въпреки че в последно време заплатите се увеличават, сериозен ръст за България от потребление не може да се очаква.

Това е обяснението за занижената прогноза за ръст от 3-3,2% и потенциалът, който България може да постигне с тази структура на икономиката, заяви в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria доц. д-р Виктор Йоцов от Института за икономически изследвания на БАН и преподавател в катедра "Финанси" на УНСС.

“И в Европа се забелязва неувереност, забавят се темповете на външната търговия, няма как това да не се отрази на България, нашият най-голям търговски партньор е Европейският съюз. Данните показват, че най-големият срив на износа не се отчита от страните от ЕС, а от трети страни", аргументира се икономистът.

Българската икономика забави темпа си на растеж от 3,4% във второ тримесечие на тази година до 3% към края на третото тримесечие, а инфлацията се ускори до 3,7% на годишна база, показват данните на НСИ.

"Не са изненадващи последните данни от статистиката. Българската икономика има забавяне на темповете си още от средата на 2016 г. Именно по тази причина в прогнозата си от май тази година ние заложихме темпове на растеж много по-ниски от тези на правителството и на международните организации", обясни Виктор Йоцов.

Доцентът коментира този резултат с това, че в миналото България е имала какво да изнася, но е нямала пазари, а сега има пазари, но няма какво да изнася.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 8
lyusien
преди 5 години
Потреблението е също така важен фактор за нарастване на Б В П като инвестициите износа трансферите на българите в чужбина и държавните разходи за капиталови разходи Сега търсят причина за недостигането на заложения ръст от 3.6 % и посочват какви ли не фактори но не и деиствителните По ниския ръст е резултата на по ниските държавни разходи от заложените в бюджета Сега те ще бъдат извършени през четвъртото тримесечие и най вече през ноември и декември но еднолично и в нарушение на бюджетната дисциплина Това ще се отрази разбира се на ръста които вероятно ще бъде около 3.4 3.5 % за 2018 г
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 21
Иван Митев
преди 5 години
При наличната държавна грешка за неограничавани щети от вредните намеси на централната банка, с всякакъв икономически растеж се достига до катастрофална криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 19
Иван Митев
преди 5 години
При наличната държавна грешка за неограничавани щети от вредните намеси на централната банка, със всякакъв икономически растеж се достига до катастрофална криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още