IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти: България трябва да остане член на реформиран Европейски съюз

Десет години след присъединяването ни към блока страната изостава заради дефекти в управлението, смятат учени от БАН

16:13 | 05.06.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Пропускането на шанса за запазване на Европейския съюз (EС) би било историческо престъпление. Това се посочва в годишния доклад за икономическото развитие и политики в България на учените от Института за икономически изследвания към БАН „Пътят към ЕС и равносметката за България от първите десет години“.

Икономистите подчертават, че България трябва да остане член на блока. "Ние и сега нямаме друга разумна алтернатива. Европейските народи се нуждаят от възраждането на съвременен, демократичен ЕС, който ще служи на техните интереси, а не на корпорациите", подчертава се в доклада.

„Очакванията и надеждите на милиони българи за по-добър живот не се сбъднаха. Не защото станахме член на ЕС, а поради сериозните концептуални дефекти в управлението на икономиката и другите сектори - както от Брюксел, така и от нашите правителства“, посочи чл. кор. на БАН Иван Ангелов.

Два варианта пред бъдещето на Евросъюза

Първият вариант за бъдещето на общността е да се централизират управленските решения. Така на практика блокът ще се превърне в монолитна политико-икономическа и военна федерация с диктат по по икономическата и всякаква друга политика от висшата наднационална администрация в Брюксел над сегашните национални държави, коментира Ангелов.

Това обаче означава, че ще отслабне ролята на националните институции и националните европейски държави ще се превърнат в административни области, изпълнители на чужди решения, въпреки вековните европейски традиции на национална държавност със своя култура, език, религия, народопсихология и идентичност, допълни той.

Той е категоричен, че такова развитие ще има негативен ефект върху ЕС.

„Всичко това ще породи нарастващи конфликти и може да доведе до сриване на ЕС под собствената му тежест и самоизолация“, посочи експертът.

Вторият перспективен вариант е демократизация на единния ЕС и превръщането му в гъвкава Европейска конфедерация на независими държави.

„Гъвкавото обединение трябва да е главно в икономиката и само частично в други области без да
ограничава прекомерно суверенитета на страните членки", препоръча Иван Ангелов. Според него трябва да се фиксира "червена линия", която да определя зоната на най-важните решения, където единственият компетентен е суверенът – народите на страните членки. "Само народът на съответната държава трябва да определя кой, как и какви политически формации да го управляват, с каква програма и каква икономическа, социална и всякаква друга политика да се провежда в съответната държава", допълва той.

Според икономиста принцип на бъдещия ЕС трябва да бъде симетрията между участието на страните членки при вземането на най-важните решения и отговорността им за техните последствия. По този начин ще се сложи край на сегашната практика, когато две-три големи държави членки вземат решенията, а всички плащат цената за последствията.

Иван Ангелов е на мнение, че трябва да се изработи цялостен механизъм за умерена вътрешнообщностна протекция на икономиките на страните членки с БВП на човек от населението под 70% от средния за съюза.

Предимства и недостатъци от еврочленството

Сред ползите от присъединяването ни към ЕС той посочи възможността за прилагане на европейските закони за ускорено догонващо икономическо развитие, както и получените безвъзмездни средства от предприсъединителните, структурните, Кохезионния и други фондове на ЕС.

Позитивно за българите е и свободното пътуване в европейските страни.

Последна актуализация: 04:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
supertrader
преди 6 години
Ако накарат икономиката да работи и да спре концентрацията и в Германия, т.е. да расте хомогенно по цялата територия на ЕС - ще бъде чудо.Защото са некадърници - социалисти които знаят само да дърпат чергата към себе си и да преразпределят заграбеното чрез данъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
"Ако от Брюксел накарат съдебната система да работи - това ще компенсира затворените реактори в Козлодуй. Жалко обаче, че изглежда, че и те вече са се отказали..."На Брюксел му дреме за съдебната система , след като Боко прави всичко което му разпоредят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 9
Momchil_Matev
преди 6 години
Евро не ни трябва. Ползите ни са досежно натискът, който се упражнява от Брюксел и Западна Европа в посока на реформиране на институциите и спазването на частично привидно благоприличие на управляващата мафиотско-олигархична върхушка, колкото да не бъде съвсем нагла.Ако от Брюксел накарат съдебната система да работи - това ще компенсира затворените реактори в Козлодуй. Жалко обаче, че изглежда, че и те вече са се отказали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още