Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Икономисти искат България да включи цигарите без дим в данъчните закони

Според ИПИ в краткосрочен план ставката за нагреваемите цигари трябва да е нулева

Икономисти искат България да включи цигарите без дим в данъчните закони

Снимка: Pixabay

България трябва да осъвремени фискалната рамка за тютюневите изделия предвид появата на алтернативните нагреваеми цигари без дим, а в краткосрочен план ставката за тях да е нулева – това се препоръчва в доклад на икономистите от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Експертите отбелязват, че през 2016 г. приходите от акциз върху тютюневите изделия в България достигнаха 2,3 млрд. лв. Само в периода 2014-2016 г. ръстът е с 29% или с цели 517 млн. лв. 

Традиционно у нас до 98-99% от общите приходи от акциз върху тютюневите изделия се генерират от цигарите. През последните години обаче приходите от акциза върху тютюн за пушене също нарастват и достигат 40 млн. лв. през 2016 г.

За сравнение, те са под 1 млн. лв. през 2007-2008 г. и около 20-25 млн. лв. през 2010-2014 г. Сега България има данъчен календар за акциза върху цигарите, с който страната трябва да достигне плавно и предвидимо минималните ставки, изисквани в ЕС до 2018 г., като на ниво ЕС не се очакват скоро нови изисквания за акциза върху традиционните тютюневи изделия.

Нови алтернативи за пушачите

Пазарът обаче става все по-отворен за различни нови алтернативи на тютюнопушенето, които в дългосрочен план могат да бъдат важни за фискалната политика. Иновативните тютюневи изделия, сред които са и т.нар. нагреваеми тютюневи изделия, трябва да бъдат обект на подходящо законодателно третиране и към тях следва да се прилага адекватна фискална рамка – нещо, което вече се случва в други държави в ЕС.

Твърде възможно е още през 2018 г. в ЕС да започне да се обсъжда въвеждането на нови категории тютюневи изделия в европейското акцизно законодателство, които ще се отнасят към изделията без горене на тютюна, а именно нагреваемите тютюневи изделия.

В много държави в Европа вече са приети законодателни разпоредби, с което регулаторната рамка компенсира изоставането си в сравнение с бързото навлизане на новите изделия на пазарите. Поне девет държави-членки вече са въвели новата категория за нагреваемите тютюневи изделия в акцизното си законодателство, като са предвидили дефиниция и съответния данъчен режим за тях. Тези държави са Гърция, Хърватия, Италия, Латвия, Унгария, Португалия, Румъния, Словения и Словакия.

България също трябва да бъде готова да посрещне новите тютюневи изделия на вътрешния си пазар, като бързо приеме съответната фискална рамка.

На базата на потенциала за намалена вреда от тези нагреваеми продукти в сравнение с обикновените цигари и като се вземат предвид практиките в много други държави-членки на ЕС, е необходимо да се допълни Законът за акцизите и данъчните складове с нови разпоредби, които да обхванат новите нагреваеми тютюневи изделия. За целта е нужно да се приеме конкретна дефиниция за тези продукти, подходяща данъчна основа и начална ставка на акциза.

Дефиницията трябва да дава яснота, че те се използват чрез нагряване на тютюна, а не чрез горене. При тях няма дим, тоест те са бездимни тютюневи изделия.

Тъй като новите цигари се характеризират с голямо разнообразие, което се очаква да се увеличава в бъдеще с появата на още иновации на пазара, общата акцизна основа следва да стъпи на нещо, което обединява всички тези продукти. В случая това е тютюнът в тях, което пък предполага данъчната основа да е на база количеството тютюн в продукта, а не на база някакво друго свойство, което може да се различава и да няма значение от фискална или здравна гледна точка.

Като си има предвид, че тези продукти все още предстои да навлязат на българския пазар, първоначалната данъчна тежест трябва да бъде възможно най-ниска - от една страна, за да се тества пазарът, а от друга, за да се стимулира навлизането на по-малко вредни алтернативи на цигарите.

Предвид факта, че предстои бъдещо хармонизиране на акциза за нагреваемите тютюневи изделия в ЕС след 2018 г., най-прагматичният подход за България е да се определи нулева ставка за нагреваемите тютюневи изделия в краткосрочен план.

Нагреваемите цигари

Нагреваемо тютюнево изделие е ново тютюнево изделие, което функционира на принципа на нагряване, а не на горене на съдържащия се в него тютюн. Нагретият тютюн не образува дим, а пара с тютюневи аромати и никотин. Макар че обикновено имат електронен елемент за нагряване, те са различни от добре познатите електронни цигари, тъй като съдържат тютюн.

При употребата им вместо дим потребителите вдишват пара, като съставът ѝ е значително по-прост от дима при цигарите. При нагряването на тютюна се отделят значително по-малко вредни съставки в сравнение с пушенето. Тези продукти не са безвредни, но вече са налице надеждни научни доказателства, че при тях вредното въздействие е значително намалено в сравнение с традиционните цигари, твърдят авторите на доклада.

От регулаторна гледна точка това означава, че нагреваемите тютюневи изделия, при спазване на строги правила за въвеждането им на пазара, ще са предпочитана алтернатива от гледна точка на опазване на здравето. От фискална гледна точка това означава, че макар и да може да се наложи акциз на тези продукти, данъчната тежест следва да е доста по-малка от най-ниската такава за тютюневи изделия за пушене.

Екипът на Investor.bg не препоръчва употребата на нови или традиционни тютюневи изделия!

По статията работи: автор Екип на Investor.bg

Последни новини

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 4 месеца
Мечтите на Филип Морис (основен разработчик на технологията, май ще ги правят в Гърция)

без акциз = достъпна цена = завземане на пазарен дял = нови пушачи

аре у лево

Още от Бюджет и финанси
ИПИ: Прегрява ли икономиката?