IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти: Необлагаемият минимум ще свие рязко приходите в бюджета

Очакванията са, че работещите за заплата до 378 лева ще поискат документално намаление до минималната заплата

08:37 | 21.11.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Икономисти: Необлагаемият минимум ще свие рязко приходите в бюджета

Предложението за връщането на данък общ доход за работещите на минимална работна ще свие приходите в бюджета, категорични бяха икономисти в ефира на bTV. Според изчисленията на Владимир Каролев хората със заплати между 340 и 378 лева месечно нетно ще получават по-малко, отколкото работещите на минимална заплата.

Мярката ще засегне 250 хил. души, които най-вероятно ще поискат от работодателите им документално да намалят заплатите им, допълни Кольо Парамов. „Нечестно е да лъжем хората с едни 300 лева, които ще получат след 18 месеца”, коментира още той. 

Мярката е популистка, съгласи се и Георги Ганев, според когото тя ще донесе допълнителни проблеми и няма да помогне на бедните. Бонусите са хубаво нещо, но трябва да бъдат заслужени, а не изсипани автоматично, обясни още той.

„За бедните парите идват от бюджета”, допълни Каролев и прогнозира допълнителни бюджетни дефицити, ако мярката бъде приета. Според него ще има и допълнителни разходи както за данъчната администрация, така и за самите работещи.

Причината е, че според плановете средствата се връщат след подаване на данъчна декларация, което означава разходи по обработването й, а от страна на работещите – за попълването й, за което в много случаи ще се търсят консултанти.

„За да е добър едни данък, той трябва да се администрира лесно”, допълни още той.

Каролев беше категоричен, че пропорционалният или т.нар. „плосък” данък е много по-справедлив и доказателство затова е повишената събираемост на данъчните приходи в страните, в които е въведен той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
panterata na pop fol
преди 10 години
p
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
kane
преди 10 години
ИСКАМЕ СИЛНИ ПРОГРЕСИВНИ ДАНЪЦИ СЪС МНОГО СТЪПАЛА : НА ВСЕКИ 1000ЛВ ГОД ДОХОД +1% ДАНЪКИСКАМЕ 75% ЗА ДЪНЪК ЗА ДОХОДИ ГОДИШНИ ЗА НАД 1 МИЛИОН ЛВКАКТО Е В ДРУГИ РАЗВИТИ ЕВРО СТРАНИ И ЗА ДА СЕ СТИМУЛИРА РЕИНВЕСТИРАНЕТО НА ПЕЧАЛИ, А НЕ ИЗТИЧАНЕТО ИМ ЗАД ГРАНИЦА ИЛИ ЗА ЛУКС СТОКИ ПРОИЗВЕДЕНИ ЗАДГРАНИЦА ОТКЪДЕТО ПОЧТНИ НИЩО РБ НЕ ПЕЧЕЛИБЛАГОДАРЯ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 5
energetik
преди 10 години
Относно "Справедливия" плосък данък ...Понеже според икономистиТЕ плоският данък очевидно е по-справедлив от прогресивните скали за облагане, и както сме се засилили след измитането на Орешарски да приключим веднъж завинаги с остатъците от комунизъма и да изградим Истинска Пазарна Икономика, та мисля си - не е ли време икономистиТЕ да започнат да подгряват населението с още по-справедливата идея за поголовен данък върху доходите? Че как тъй човек с доход 400 лв. ще плаща 40 лв. данък а този с 40 000 ще му прибират цели 4000?!?! Че това си е грабеж, явна несправдливост !!! Затова НЕЗАБАВНО и УСКОРЕНО трябва да се премине към поголовен данък - примерно по 200 лв. месечно. Гарантирам ви, че събираемостта ще скочи до небесата и тълпи чужди инвеститори ще се скупчат да разкриват високотехнологичен бизнес у нас. Е, верно че ще фалират моментално здравеопазването и образованието, но това си има своите плюсве - тамън ще започнем начисто с така дълго отлаганото реформиране на тези системи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Малко на рускиВ интернет - много психов. Как тьй знаеш кто там псих? Можно я один из них.А иначе, написаното в статията е очевидно но.. едва ли за електората на мин. заплата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 6
georgi.benevolenet
преди 10 години
При Сорос в ЦЕУ ни преподаваха преди кризата как се правят финансови кризи и картели. Участваха евродепутати (Бокрош), финансови министри на Полша, Унгария (Ростовски). После открих, че всички имаме неволни импланти за контрол на съзнанието на мрежата на Телеком Австрия и така е с много политици и основни бизнесмени в България от няколко години. Истината е, че зад всичко е ЕК и ЕЦБ с търговските им банки. После рабитих в БНБ когато училите при Сорос и останалите организираха умишлено балон на фондов пазар, жилищен пазар за около 30 млрд лв което съсипа икономиката за това десетилетие. Проблемът е че хора като говерньорите на БНБ, Орещарски, Чобанов, Григор Стоевски, Кристина Карагьозова, Мариела Ненова, Цветан Цалински, Анрей Василев, Росен Розенов, Калин Христов, Стати Статев са организирана престъпност от търговските банки, телекомите и енергетиката с контрол на съзнанието, работил съм с тях, опитаха се да ме накиснат за кризата, даже ме отровиха когато разкрих тези факти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още