IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илиан Георгиев: Българската банкова система е стабилна и здрава през 2019 г.

Всяка година банковите регулации се увеличават в защита на потребители и данни, посочи главият изпълнителен директор на БАКБ

13:56 | 06.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Българската банкова система е стабилна и здрава. Има изолирани случаи, за които са предписани мерки за разрешаването на въпросните проблеми. Това мнение изрази Илиан Георгиев, главен изпълнителен директор и член на управителния съвет на Българо-американска кредитна банка (БАКБ), в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Генералната тенденция в българската банкова система през 2019 г. е завършилият преглед на качеството на активите във връзка с кандидатурата за еврозоната и резултатът от това. 

"Втората тенденция е продължаващият ръст на активите на банковата система и увеличеното кредитиране – в бизнес сегмента има ръст на нетните кредити, но и в потребителското и ипотечното кредитиране", посочи той и като трета тенденция очерта продължаващата консолидация в сферата и ефектите от нея.

"В топ 5 са около 80% от активите в банковата система. Чакаме обединението на Банка ДСК и Експресбанк", напомни Илиан Георгиев.

Банкерът каза, че всяка година регулациите към банките се увеличават – както по линия на чисто банкови регулации, но така също и за защита на потребители и данни.

"Анонсирано е увеличение на антицикличния буфер от страна на БНБ. Ще трябва да заделяме повече капитал", коментира Георгиев.

Банкерът съветва потребителите да не са доверчиви. Според него основното послание е, че няма лесни пари.

Георгиев изтъкна, че по отношение на дигитализацията в банковия сектор продължава тенденцията за създаване на зони за самообслужване, свиване на клоновата мрежа, предоставяне на онлайн услуги и преквалификация на служители.

"2019 г. за Българо-американската кредитна банка е добра. Продължаваме с разширението си като размер на активи и показатели за печалба", отбеляза главният изпълнителен директор на БАКБ. Като важен момент Илиан Георгиев открои участието във фонд за финансиране на дигиталната икономика за стартиращи фирми. "Вторият успех е развитието в бизнеса с физически лица", добави той.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още