IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илияна Йотова: Обучението във ВУЗФ е гаранция за успех

Вицепрезидентът на България откри церемонията по награждаването на националния конкурс „Млад одитор“ 2022

14:49 | 16.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: ВУЗФ</em></p>

Снимка: ВУЗФ

Студент от Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) е големият победител, който грабна първото място в единствения национален конкурс по одит у нас „Млад одитор“ 2022 г. Денислав Георгиев, който се обучава в специалност „Финанси“ на бизнес университета, спечели призовото място в конкурса. Той получи парична награда в размер на 2000 лв., учредена от одиторски дружества "Ейч Ел Би България" и "Захаринова Нексиа" за финансиране на обучение във висше училище в България, и възможност за едномесечен стаж в една от одиторските компании, организатори на конкурса. Наградата беше връчена от Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България по време на специална церемония на 15 юни в аулата на университета.

Именно вицепрезидентът на България откри и голямата церемония на „Млад одитор“ 2022 г. „Изборът на студентите да се обучават тук, във ВУЗФ, е гаранция за успех и това го доказват не един или двама завършили студенти. Залогът на успеха е преди всичко в нивото на обучение, което висшето училище предлага - то може да си съперничи с нивото на водещи европейски университети и висши училища по света. И поради тази причина вярваме, че утре студентите, завършили ВУЗФ, ще отидат на трудовия пазар достатъчно подготвени и конкурентноспособни. Успешното сътрудничеството на висшето училище с бизнеса е факт, защото 90% от завършващите ВУЗФ доказват успешна трудова реализация – това може би е висшето училище в България с най-висок процент трудова реализация на студентите си. Най-важната цел за всички нас е да имаме възможности младите хора да се самоусъвършенстват, да добиват знания в този много конкурентен свят и един ден след всичките им придобити качества и  степени да остават да работят за нас, за родината и за България. Това постига и конкурсът „Млад одитор“, каза Илияна Йотова в откриващата си реч.

Приветствени слова на „Млад одитор“ 2022 изнесоха още Диана Йорданова, заместник-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление “Осигурителен надзор”, Димитриос Папазис, управител на "Ейч Ел Би България" и Негово Преосвещенство Браницки Епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария. Значимостта на конкурса и неговото въздействие върху младите бъдещи професионалисти бяха основните акценти в приветствията на всички официални гости. Те адмирираха организаторите за постоянството, с което организират за поредна година този толкова успешен и полезен конкурс за младите хора.

„Млад одитор“ е и единственият национален конкурс, целящ да популяризира одиторската професия сред младите хора в България, както и да подчертае ролята на одита в бизнес средите и обществото като цяло. Той се организира за 11-а година от ВУЗФ и одиторските дружества "Ейч Ел Би България" и "Захаринова Нексиа". Основни партньори на конкурса са Сметната палата на Република България, Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори (КПНРО) и Институтът на дипломираните експерт-счетоводители в България (ИДЕС).

Второто място в тазгодишното издание на конкурса спечели Елина Петкова, студент в Икономически университет - Варна. Тя получи стипендия в размер на 1000 лв., учредена от Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори, за обучение във висше училище в страната и възможност за едномесечен стаж в одиторските компании "Ейч Ел Би България" или "Захаринова Нексиа". Наградата беше връчена от Генко Николов, главен секретар на Комисия за публичен надзор над регистрираните одитори

Третото място отиде при Георги Бойчев, студент в УНСС. Той спечели стипендия в размер на 500 лв., учредена от Института на дипломираните експерт-счетоводители, за обучение във висше училище в България и също възможност за едномесечен стаж в някоя от двете одиторски компании. Наградата му беше връчена от Бойко Костов, председател на ИДЕС.

Тримата призьори получиха и специално изработени плакети. На церемонията бяха присъдени и 2 специални награди за участниците с най-оригинални идеи при решаване на казуси. Първа специална награда беше връчена на Милена Иванова от Стопанска академия "Димитър Ценов" от Цветан Цветков, председател на Сметната палата. Втората специална награда - годишна стипендия в размер на 20% от таксата за обучение по специалностите в магистърската степен във ВУЗФ, спечели Виолета Вълкова от ВУЗФ. Наградата ѝ беше връчена от ректора на ВУЗФ проф.д.ю.н. Борис Велчев.

Тази година в “Млад одитор” се включиха над 50 студенти от 11 университета в страната. До втория етап, решаването на тест, бяха допуснати 25 участници, а до третия етап - решаването на казус, достигнаха издържалите теста с над 50% верни отговора. За първа година бяха раздадени и специални сертификати за много добре представяне на всички участници, достигнали до трети етап на конкурса.

Церемонията по награждаването във ВУЗФ беше уважена от редица официални гости от държавните институции, финансовия, застрахователния и одиторския елит, преподаватели от висшите училища в страната, студенти и др. Неин водещ беше проф. д. ик.н Виржиния Желязкова, преподавател във ВУЗФ и директор на направление "Финанси и финансов мениджмънт" към Лабораторията за научно-приложни изследвания на ВУЗФ. За доброто настроение на гостите и елегантната атмосфера допринесоха и талантливите музиканти Николета Хайтова – флейта, и Мартин Марков – пиано.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още