IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли дилема финансова стабилност или социални мерки?

Връщането на икономиката в български ръце, добро управление на фондовете и премахване на монополите ще спасят икономиката, смятат политическите партии

11:06 | 11.04.13 г. 24
<p>
	<em>Снимка: ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

Финансовата стабилност е в основата на устойчиво развитие на икономиката, а от там идват повишените доходи, коментира Владислав Горанов от ГЕРБ в първия дебат на тема доходи и социална политика в студиото на „Нова телевизия“.

За него усещането за бедност е породено от глобалната криза, която властва по време на мандата на ГЕРБ. „Дефицитите, които допускахме, не бяха пренебрежимо малко. Те бяха близо 5 млрд. кумулативно за последните години“, заяви още Горанов. Според него за излизане от кризата и повишаването на безработицата ще помогнат европейските фондове. „Всяка година България получава по 300 млн. евро за програми за преквалификация и обучение“, допълни той.

От БСП пък са категорични, че финансова стабилност у нас няма и причината са именно допуснати бюджетни дефицити, както и заради намаления фискален резерв. „За да да има финансова стабилност, трябва да има икономически ръст, а такъв няма“, заяви от своя страна Драгомир Стойнев от левицата. Той припомни, че ГЕРБ не отпусна средства за увеличаване на майчинските.

Най-важното е да бъдат създадени условия за нови работни места, което ще стане с подобряване на бизнес климата. „Парите от Европа не могат да заместят националното финансиране, а го допълват“, заяви още Стойнев. Програмите в социалната сфера са с най-лошото усвояване, смята представителят на левицата.

Дебатът дали да работим за финансова стабилност или социална защита е безсмислен, категоричен беше Радан Кънев от ДСБ. За него трябва разумно да се харчат наличните средства, което ще запази дисциплината. В същото време и средствата в хазната трябва да се увеличат, което ще увеличи и парите за социални разходи. Три са факторите, които пречат в момента на това – монополите и мафията, бюрокрацията и лошото управление, както лошото образование, което пречи да бъдат повишени доходите.

Половината от 700-те хил. души самонаети и работещи в микро и семейни фирми в периода 2008 – 2009 година или не работят, или са в сивия сектор. „Останалите работят без печалба, за да си покрият разходите“, смята още Кънев. Той коментира, че именно към тях трябва да бъдат насочени мерките, сред които са промени в антимонополното законодателство. Именно наличието на картели и споразумения са причината да има и голяма младежка безработица, заяви още представителят на ДСБ.

Подобна е тезата, застъпена и от представителя на ДПС Хасан Адемов. За него проблемът е в разпределението на средствата и препоръча мерките да бъдат насочени към малкия и средния бизнес, където са голяма част от заетите, а също и загубилите работа през последните години. Той посочи още, че мерките за преквалификация досега не работят – временно наетите отново са безработни, макар и вече по-квалифицирани.

Няма дилема финансовата стабилност или социална защита, но въпросът е как са прилагани социалните мерки, е тезата на Веселин Тодоров от „България на гражданите“. Липсват мерки за насърчаване на раждаемостта, например, допълни той. Неговата партия предлага промени в законите, насърчаване на инвестициите и реформа в образованието, което ще помогне за излизането от кризата.

Последна актуализация: 09:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 5 rate down comment 0
бай Промо
преди 11 години
Отн.: 'Кухи схеми с ваучъри'Изобщо не са кухи схемите с ваучърите.Кухи са за корумпираната държавна администрация, която не може да заграби парите без да свърши работата. Това и е проблемът на нашата куха държавна бай-тошовска и бай-ганьовска администрация.Схемите с ваучърите са брилянтен пазарен начин за ефективно финансиране от трети страни, което да се контролира от бенефициентите на услугите в степен до която ако тези пари бяха техни лични.Схемата 'не работи' защото корумпираната държавна BG-администрация не може да се отучи от порочните си комунистически практики да не бърка в меда и да не източва средства ... и да не ги пренасочва за някакви 'други цели', по корупционна и шуробаджанашка линия и не-по-предназначение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 1
Chick-Chirick
преди 11 години
БСП = Безпардонен Социалистически Популизъм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
БСП = Български Социалистически Подлец
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 8 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
БСП = Бесни , Смотани , ПенсииБСП = Болни Скунксове Плюяти любимите ми БСП = Бай *** ПартизанБСП = Болен Социалист ПодълБСП = България Се Продава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 5
jelenski
преди 11 години
Съсипаха ни ГЕРБ. Гласувайте за всеки, но не и ГЕРБ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 11 години
От всички работещи фирми в България в момента 93% са с под 10 работници. Именно малките фирми са генератор и на безработицата, и на заетостта. А ние искаме от тях да спазват същото законодателство като Лукойл" например" Иван Нейков.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 5
kane
преди 11 години
"последните години, заяви още Горанов. Според него за излизане от кризата и повишаването на безработицата ще помогнат европейските фондове. Всяка година България получава по 300 млн. евро за програми за преквалификация и обучение, допълни той."Това не е печатна грешкаТова е стратегията на Десните партии/ в нашия случай ГЕРБ/ Те управляват в полза САМО на богатите. Богатите чрез своите фабрики и т.н. имат нужда от персонал който да им вади дохода, за тази цел този труд е важно да е евтин. Когато има висока безработица има евин труд и послушен при това. Така че ВИСОКАТА безработица наистина е приоритет за ГЕРБ както е и написано в текста. Така е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 3
mick
преди 11 години
Надявам се, не си си хвърлил честно спечелените пари за супер надценено жилище в неподдържан квартал/всъщност то добре поддържани квартали няма/. Познай защо. Отделно, ако имотите не бяха надценени, то 1% годишен данък въобще не би бил проблем за хората в България. Отделно тогава нямаше да има неподдържани квартали. Щеше да има много повече работа и по-добро качество на живота.Не съветвам никого, казвам си само мнението, че в момента причините за кризата в България си стоят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 3
Chick-Chirick
преди 11 години
Мик един съвет от мен(надявам се да приемаш съвети):Докато не си изкарал честно пари със собствен труд, не давай съвети как да се постъпва с парите на другите. Когато си купиш сам недвижим имот, тогава коментирай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 7
deant
преди 11 години
Чудно ми е в нормалните държави без борд и без евро как правят сделки ?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още