Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Инфлацията в България се ускорява към шестмесечен връх

За пети пореден месец има повишение на потребителските цени - през април то е с 3,7% на годишна база, отчете НСИ

Инфлацията в България се ускорява към шестмесечен връх

Снимка: Pixabay

Годишното ниво на инфлация в България се покачва през април  до 3,7% – най-виското равнище от октомври 2018 г., показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Това е пети пореден месец, през който цените се увеличават и има ясен знак за ускоряване на потребителската инфлация стабилно над нивото от 3%. В последния месец на миналата година поскъпването на годишна база беше 2,7%, през януари – 3%, през февруари –  3,2%, а през март – 3,6%. Статистическите данни показват, че през август 2018 г. инфлацията се ускори до петгодишен връх.

Месечната инфлация е 0,5%, а от началото на годината (април 2019 г. спрямо декември 2018 г.) е 1,7%.

Средногодишната инфлация за периода май 2018 г. – април 2019 г. спрямо периода година по-рано е 3,3%, изчисляват в НСИ.

      Инфлация, измерена чрез ИПЦ, по месеци

Investor.bg напомня, че тези данни се следят „под лупа“, тъй като именно ниската инфлация е един от критериите за сближаване (т.нар. критерии от Маастрихт) на страните членки на ЕС. България трябва да поддържа ниска инфлация, която не надхвърля с повече от 1,5 процентни пункта средногодишната инфлация (HICP) в трите страни от ЕС с най-ниска положителна инфлация. За момента отговаряме на това условие, но ако поскъпването продължава с тези темпове, е съвсем реално да получим червена точка от страна на Европейската комисия.

Месечната инфлация е 0,6%, а от началото на годината (април 2019 г. спрямо декември 2018 г.) е 1,3%, а годишната инфлация за април 2019 г. спрямо април 2018 г. е 3,1%, а средногодишната инфлация за периода май 2018 - април 2019 г. спрямо година по-рано е 3%, посочват от националната статистика.

Според ХИПЦ ( Хармонизиран индекс на потребителските цени) през април тази година спрямо март цените на стоките и услугите в потребителските групи са се увеличили при облекло и обувки - с 6,1%; транспорт - с 2,2%. По-висока цена са имали хранителните продукти и безалкохолните напитки - с 1,1%; жилищното обзавеждане, домакинските уреди и принадлежности и обичайното поддържане на дома - с 0,1%; През април са поскъпнали съобщенията с 0,3%; образованието - с 0.1%.

На по-ниска цена през април са били билетите за развлечения и култура - намаление с 2%, а при ресторанти и хотели намалението е с 0,2%. При жилища, вода, електроенергия, газ и други горива също има намаление - с 0,1%.
Цените за здравеопазване и алкохолни напитки и тютюневи изделия остават на равнището от миналия месец.

Индекс на цените за малката кошница (ИЦМК) за април спрямо март е 100,6%, а от началото на годината (април 2019 г. спрямо декември 2018 г.) е 103,0%.

През април 2019 г. цените на стоките и услугите от малката кошница за най-нискодоходните 20% от домакинствата са се променили спрямо предходния месец, както следва: при хранителните продукти има увеличение с 1,1%, а при нехранителните цените са по-високи с 0,4%. Цените на услугите остават на равнището от миналия месец.

През април на месечна база с най-голямо увеличение в цените на стоките и услугите има при облекло и обувки - с 6,9%. При транспорта поскъпването е с 1,6%, при хранителните продукти и безалкохолните напитки - с 1,1%. За един месец са станали по-скъпи съобщенията -с 0,3%; при образованието цените са се вдигнали с 0,2%; в ресторанти и хотели увеличението е с 0,1%.

Цените на алкохолните напитки и тютюневите изделия остават на равнището от март.

В НСИ отчитат най-голямо намаление при цените за развлечения и култура - с 3,9%. С 0,2% са поевтинели жилища, вода, електроенергия, газ и други горива.

При жилищното обзавеждане, домакинските уреди и принадлежности, както и за препарати за обичайно поддържане на дома има увеличение с 0.1%.

В здравеопазването - цените остават на равнището от миналия месец;

От хранителните продукти през миналия месец най-голямо увеличение има на цената на зелето - с 11,3%, пипера - с 9,3%, зрелия лук - с 8,7%, кореноплодните зеленчуци (моркови и червено цвекло) - със 7,2%, доматите - с 6,3%, ябълките - с 5,5%,  картофите - с 5,3%, цитрусовите и южните плодове - с 2,6%.

Цената на мляното месо (кайма) е по-висока с 2,3%, маслините, свинското месо и захарта поскъпват с 2,1%, кашкавалът - с 1,9%, оризът - с 1,8%, сиренето, маргаринът и газираните напитки - с 1,1%,  кафето - с 1%, киселите млека и  изварата - с 0,8%, брашното - с 0,7%, малотрайните и трайните колбаси – съответно с 0,5 и 0,6%, олиото - с 0,7%. Оцетът поскъпва с 0,5%, солта - с 0,4%, а зрелият боб - с 0,1%.

През април с по-ниски цени са били: краставици - с 20,5%, листни зеленчуци - с 5,1%, сладолед - с 1,8%, яйца - с 1,6%, месо от едър рогат добитък - с 1,4%, пресни зеленчукови подправки - с 1,3%, типов и ръжен хляб - с 1,1%, млечни масла - с 0,9%,  какао - с 0,7%, прясна и охладена риба - с 0,6%, бира - с 0,4%, агнешко месо  и вина - с ,3%, леща - с 0,2%, хляб „Добруджа“ и нискомаслено прясно мляко - с 0,1%.

През април 2019 г. в групите на нехранителните стоки и услугите е регистрирано увеличение на цените при: пътнически въздушен транспорт  - с 21,8%, обувки - с 8,5% облекло - с 6,2%, автомобилен бензин А95H - с 3,6%, продукти за лична хигиена - с 1,7%, автомобилен бензин А98Н - с 1,6%,  газообразни и течни горива за битови нужди - съответно с 1,6 и 0,5%, прахове за пране - с 1,2%, перални и съдомиялни машини - с 1%, услуги в ресторанти и подобни заведения - с 0,3%,  дизелово гориво и метан за ЛТС - с 0,2%,  и други.

През миналия месец в групите на нехранителните стоки и услугите е регистрирано намаление на цените при: цветарство - с 4,2%, газ пропан-бутан за ЛТС - с 2%, централно газоснабдяване с 1,2%, услуги по краткосрочно настаняване - с 1,1%, велосипеди и дърва за отопление - с 1%, климатични инсталации - с 0,9%, кина и театри и  бойлери - с 0,6%, телевизори - с 0,5%,  козметични продукти - с 0,2%.

През април 2019 г. цените на лекарските и стоматологичните услуги, както и на лекарствените продукти остават на равнището от предходния месец.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

2
 
2
 
7
red6 до: vankata89
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Явно не си запознат със цялостното творчество на индивида. Далеч не е сарказъм.
Второ, числата са мерени във левове, във евро, във каквото и да е - все тая. Това си значи само едно - колко стойност ти губят парите, за това което можеш да получиш срещу тях. Регулаторните органи задават граници за инфлацията. В случая на ЕЦБ са задали "близо до 2%", което значи 1,5-1,9 им е целта. Това значи, че не сме в целевата граница. Тоя нагъл индивид се опитва да изкара фейла, че е един вид грандиозен успех. Ами да, да, ама не.
0
 
11
 
6
vankata89 до: red6
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Коментара на S3 по скоро е сърказам. А и има една голяма разлика между България и Венецуела и тя е че сме вързани към еврото и валутата ни не може да се обезценява. За да се обезцени трябва да падне борда което макар и малко вероятно не е невъзможно :)
1
 
22
 
5
red6 до: s3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
По твоята логика Турция и Венесуела са шампиони направо :D

Явно партията майка го е окъсала за парици и не може да намери средства за поне малко по-умни тролове.
7
 
11
 
4
преди 1 месец
Няма профилна снимка
С такива публикации само рушите стабилността :)
4
 
10
 
3
преди 1 месец
Заради лакомия и алчнотия тая държавица няма да просперира нивга...

Още от Бюджет и финанси
Скритите „айсберги“ при депозитите