IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йордан Цонев: Бюджет 2019 ще предизвика предсрочни избори

Бюджетът е предизборен, заяви депутатът от ДПС

13:32 | 05.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Бюджет 2019 ще предизвика предсрочни парламентарни избори, заяви пред Нова телевизия депутатът от ДПС Йордан Цонев.

Бюджетът е предизборен, не е съобразен с икономическите реалности. Той увеличава разходите, ще напомпа инфлацията и ще забави икономическия растеж. Инфлацията ще изяде част от доходите, каза народният представител.

Той обвини управляващите, че искат с пари на данъкоплатците да спечелят европейските и местните избори, които са през май и през есента на 2019 г. Това ще доведе до „трети избори догодина и точно третите няма да ги спечелят“, каза Цонев. 

По думите му целеви групи получават увеличение на доходите в предизборна година и това е несъобразено с икономическия цикъл.

За дебатите за застраховането той каза, че има много по-голям проблем в сектора от фалита на „Олимпик“.

Припомняме, че председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова внесе промени в Кодекса на застраховането с идеята да има таван на неимуществените обезщетения, които се изплащат на близки на загинали при катастрофа. Заради широкия обществен отзвук премиерът Бойко Борисов разпореди на ГЕРБ да не гласува внесените промени, докато не бъдат подложени на широк обществен дебат. 

„Има проблем при застраховането“, каза Цонев. По думите му този проблем върви по линия на зелена карта с многото обезщетения, една част от тях криминални, към чужбина и тълкувателното решение на съда (което разшири кръга на лицата с право на обезщетение – бел. р.).

Цонев определи като грешка, че проектът е внесен от Менда Стоянова, а не от кабинета и КФН.

Трябва да се търси дебат, защото ще имаме или необезщетени пострадали граждани, или фалит на застрахователи, каза депутатът.

Цонев заяви, че сегашният модел на управление ще доведе до предсрочни избори. Той допълни, че ДПС настоява за отстраняването на вицепремиера Валери Симеонов и заради предишни негови изказвания, а не само заради репликите към майките на деца с увреждания.

Движението иска „демонтаж“ на управленската коалиция, излизането на националистите от властта и отиване на предсрочни избори.

Той призна, че управлението още няма алтернатива и това е най-големият проблем. Затова ДПС работи за това да има дебат накъде да върви страната в следващите 10 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още