Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

ИПИ: Ако БСП ви казва, че няма да отменя плоския данък, не им вярвайте

Заради облекченията за деца голяма част от данъкоплатците всъщност няма да плащат данък общ доход, тзърди икономист

ИПИ: Ако БСП ви казва, че няма да отменя плоския данък, не им вярвайте

Снимка: Архив, Ройтерс

Неотдавна Българската социалистическа партия (БСП) представи някои от основните моменти в предизборната си програма. Един от фокусите, очаквано, е облагането на доходите на физическите лица и т.нар. плосък данък. БСП увери, че няма да отменя плоския данък (т.е. да го заменя с прогресивен) и някои побързаха да си отдъхнат, пише в свой анализ икономистът Десислава Николова от Института за пазарна икономика (ИПИ). 

Ако БСП ви казва, че няма да отмени плоския данък, не им вярвайте, призовава тя и посочва примери защо.

Още по темата

За икономиста промените, които БСП предлага, представляват бързо торпилиране на плоския данък. Едната е представена (грешно) с евфемизма „семейно подоходно облагане”. Всъщност, социалистите предлагат да се опрощава на родител 50 лева от дължимия данък общ доход за всяко дете, на месец. Както бе обяснено от Драгомир Стойнев от БСП, ако заплатите на двамата родители са общо 1000 лева на месец и те имат 2 деца, то това семейство няма да плаща никакъв данък общ доход.

Разбира се, за да се получи тази сметка, споменатите 1000 лева не трябва да са заплатите, а данъчната база за облагане с данък общ доход, което е сборът на двете основни заплати след удържаните осигуровки.

Също така, към момента не е възможно просто да не се удържа данък текущо всеки месец – всички облекчения се искат и се получават след изтичането на годината, с подаването на данъчна декларация (или с друга декларация, каквато отскоро се подава за получаване на годишни данъчни облекчения за деца).

Но всички тези технически детайли не са толкова важни. Не е важно и това, че в случая терминът „семейно подоходно облагане” не е правилно използван, защото всъщност става дума само и единствено за данъчни облекчения за деца.

Важното е, че така представеното „семейно подоходно облагане” реално ще отмени плоския данък за една голяма част от данъкоплатците. 

Десислава Николова се позовава на медийни публикации, базирани на официални данни на Националната агенция за приходите (НАП), според които хората с „начислен облагаем доход” до 600 лева, тоест най-голямата група която не би плащала данък общ доход (ако имат деца), са около 1,7 млн.

Дори и не всички от тях да имат деца, пак говорим за една значителна група от вероятно над 1 млн. души, за които този данък няма да важи. За тези с по-високи доходи пък реално се въвежда своеобразна безкрайно прогресивна скала на облагане (между 0 и 20% - виж по-долу) в зависимост от дохода и децата.

Заедно с другата идея на БСП – доходите над 10 000 лева на месец да се облагат със ставка от 20%, това означава реално отмяна на плоския данък, колкото и да ни уверяват в противното.

Макар и 20%-те процента данък да засегнат едва няколко хиляди души (по данните, получени от НАП, към септември 2016 с такива облагаеми доходи са 7 314), самото въвеждане на втора ставка на данък общ доход вече го променя от пропорционален в прогресивен.

Всъщност, ако се прибави и първото предложение за данъчните облекчения за деца, облагането на доходите би станало с три дискретни ставки – 0%, 10 и 20%, плюс още безкрайно много ставки в интервала между 0 и 20%.

По статията работи: Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
1
 
3
 
11
data до: Vesko94
преди 2 години
Няма профилна снимка
Ха ха ха , благодаря ти Веско , от теб разбрах че съм част малцинството чийто интереси защитава пропорционалния данък . Ши почерпя на сбора , да знаеш
2
 
5
 
10
Vesko94 до: data
преди 2 години
Сигурно никой няма да ти каже, че иска да плаща данъци, но в рамките на цивилизацията това е невъзможно. Никъде в развития свят няма подобна данъчна система. Плоският данък защитава интересите на малцина и ощетява масата работещ народ
3
 
22
 
9
преди 2 години
Няма профилна снимка
Имам лошото усещане че голяма част от коментиращите не са фактически платци на плоския (пропорционален) данък . Просто не се сещам за фактически платец на данъка който да е против него :) , а както е ясно щом не плащаш нещо си много силен в раздаването на акъли
19
 
16
 
8
преди 2 години
Няма профилна снимка
Шорошката Фондация "Института за пазарна икономика", така е по регистрация, пак се изтакова на метеното. Какъв институт сте, бре службаши на чужда хранилка? Време е да ви се дръпне шалтера.
15
 
14
 
7
преди 2 години
Няма профилна снимка
Да попитам кога всички заплати ще се превеждат по банков път за да се изсветли реалното заплащане?
Между другото това е по-справедливо да ти опростят данъци отколкото да получиш пари на готово а някой друг да ги е изработил.
Докато следвахме съветите на такива измислени ИПИ - та докъде я докарахме с икономиката?

Още от Бюджет и финанси
Депутатите от Здравната комисия не приеха по-ниско ДДС върху лекарствата