Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

ИПИ: Диференцираният ДДС мина по пътя на COVID и зави в нова посока

Мярката не води до по-ниски цени за потребителите, а до по-голям марж на печалбата в определени сектори, пише Зорница Славова

ИПИ: Диференцираният ДДС мина по пътя на COVID и зави в нова посока

Снимка: Архив Ройтерс

Още с намаляването на данък добавена стойност (ДДС) за хотелите през 2012 г. до 9% и загубата на данъчния неутралитет на държавата, исканията за диференцирани ставки на данъка за различни сектори зачестиха, пише в коментар икономистът Зорница Славова от Института за пазарна икономика (ИПИ). Пандемията се оказа добър момент за успешен пазарлък и още няколко сектора получиха облагата от 9% ДДС - ресторанти, книги, бебешки стоки, фитнес услуги, общи туристически услуги.

В бюджета за 2021 г. се вижда, че намалението се отнася само за догодина, след което ставките вероятно отново ще бъдат 20% - колкото и за останалите стоки и услуги, допускат в ИПИ. Според бюджетната прогноза по-ниските ставки на ДДС ще доведат до намаление на приходите от косвени данъци през 2021 година. Очаква се те на нараснат с 4,4% вместо с 5,7% без диференциация.

Естествено, след разширяването на изключенията, веднага последваха искания на нови. В края на октомври премиерът Бойко Борисов обеща по-нисък ДДС и за доставката на храна от ресторантите за вкъщи, припомня още икономистът.

Още по темата

Диференцираният ДДС води до значително изкривяване на пазара и няма икономически аргументи за намаляване на ставката само за някои стоки и услуги. Сега за първи път намаляването на ДДС е насочено към конкретен сектор и субектите в него, а не към определена услуга и потребителите.

Няма да има намаление на приготвените (или неприготвени) храни изобщо, а на доставките за вкъщи от ресторантите. Това предизвика търговските вериги за хранителни стоки да настояват за намаляване на данъка и за храните от топлите витрини в супермаркетите.

"Ако досегашната логика на диференциация се спази, би трябвало да се уважи това искане и фокусът да е насочен към потребителите на конкретната стока или услуга, а не към ресторантите", пише Славова. Само че правителството очевидно иска да подпомогне точно ресторантите и използва намаляването на ДДС за някои сектори като антикризисна мярка.

Това ще доведе до още по-сериозни негативи за икономиката – изкривяване на стимулите, неясни ефекти, сложност за администриране, създаване на предпоставки за заобикаляне на закона и данъчни измами и предизвикване на чувството на несправедливост и несигурност на пазара.

Положителното в случая е разкриването на факта, че управляващите си дават сметка, че намаленият ДДС за някои стоки и услуги не води толкова до намаляване на цените за потребителите, колкото до увеличаване на маржа на печалбата за търговците.

В период, в който икономическият растеж, повишаването на заетостта и привличането на инвестиции са от ключово значение, по-добрият вариант би бил обща по-ниска единна ставка за цялата икономика, пише в заключение Зорница Славова.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
3
 
6
фиг.1 до: Лъчо
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Поздравления, че при теб нещата са се развили относително добре, но ако тръгнат на лошо, недей да чакаш много, ами имай готовност да уволниш всичките си служители и да затвориш заведението. След като кризата приключи, все още ще имаш шансове да рестартираш бизнеса си, но те ще са много по-големи, ако си успял да запазиш поне част от капитала си.
0
 
6
 
5
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
При мен намаленото ДДС се отрази изключително добре . Ако не беше то може би да сме фалирали половината бранш. Имам заведение за бързо хранене и веднага да отбележа за хейтърите, "че сме в сивия сектор" и нищо не плащаме и караме лимузини. Да има и такива колеги и то не малко. Но при мен всичко се маркира, персонала се осигурява на реалните часове и то доста над минималната заплата. Задължения към Нап нямам. Проверки от Нап, касов контрол, РЗЙ и агенция по заетостта ни правят по два, три пъти в годината. В по_малките градове обектите не са много и контрола е много по-голям. (особено ако нямаш връзки). При нас поради по ниския стандарт надценката е много по-малка отколкото в София (примерно). Печалбата също. Цените нямаше как да се намалят, но важното е, че не сме ги и вдигнали (както направиха някой). За да компенсират загубите. Оборотите цяло лято бяха - 20-30%, а от две седмици - 30-40%. Разходите като наеми режиини разходи, заплати, осигуровки, кредити и т. Н са същите а някой и по-високи. Така че, изказвания от сорта "намалението на ддс увеличава печалбата на рвсрорантьорите са пълна глупост). Със спестените 1000-2000лв ДДС на месец лично аз съм задържал поне двама служителя и успявам да си платя разходите, за печалба не можем и да говорим.
2
 
3
 
4
преди 2 седмици
А лошо ли е загиващи легални бизнеси да получат глътка въздух чрез намалено ДДС или това е привилегия само за корумпирани политици?
1
 
5
 
3
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Мярката с намаления ДДС не беше насочена към потребителите, а към засегнатите от коронакризата търговци. Никой не е очаквал тя да доведе до намаление на цените, просто защото не е имала такава цел. Все пак признавам, че това не беше най-доброто решение на управляващите. Да се пипат данъците не е безопасно. Можеха да измислят други компенсации.
0
 
5
 
2
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Няма основателна причина, да си въобразяваме че намаленото ДДС ще доведе до по ниски цени в България. Водещи световни институти са правили проучвания, как се разпределя намалението на този косвен данък в различни страни за различни стоки. По памет, до крайният клиент достигаше средно 23% от тази благина. Останалото се разпределя на първо място търговец, дистрибутори, производител, реклама и който се сетите.

Още от Бюджет и финанси
Щ. Ножаров: Очакванията на правителството за икономиката са твърде оптимистични