Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

ИПИ: Не актуализация на бюджета, а овладяване на разходите

Проблемите за бюджета не са в приходната, а в разходната част

ИПИ: Не актуализация на бюджета, а овладяване на разходите

Снимка: Ройтерс

През изминалата седмица министър-председателят Пламен Орешарски хвърли поредната бомба в публичното пространство с декларацията, че се налага актуализация на бюджета за 2013 г. заради очаквания за неизпълнение на заложените приходи и в същото време – умишлено „занижени” разходи, които налагат ревизия нагоре.

Сумата, която Пламен Орешарски спомена по отношение на непланираната „дупка” в бюджета, т.е. евентуалното увеличение на дефицита след актуализацията, бе „1-2 млрд. лева”, пише в свой анализ по темата Десислава Николова от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Тук няма да коментираме сериозността на едно такова изказване – при положение, че заложеният дефицит по закона за бюджета за 2013 г. е около 1,1 млрд. лева, то има огромна разлика между повишение на този дефицит с близо 100% или с 200%. И това един бивш министър на финансите и настоящ премиер би следвало да го знае много добре.

Малко по-късно министърът на финансите Петър Чобанов потвърди новината за подготвяната актуализация на бюджета, като даде и малко повече информация за нейните параметри. Според него факторите, които налагат тази актуализация, са следните:

1/ очаквания за неизпълнение на приходите на Агенция „Митници” с 450 млн. лева тази година. 

Агенция „Митници” събира ДДС върху вноса, акцизи и мита. Това, което се вижда при тези три пера до май е, че като цяло те се представят на нивата от миналата година, а дори и малко по-добре. Събраният ДДС върху вноса е с около 38 млн. лева повече за първите 5 месеца, акцизите – с 34,5 млн. лева по-малко, а митата са донесли 8,3 млн. лева повече. Т.е. като цяло няма проблем със събираемостта тази година спрямо миналата, а очевидно изначално са заложени нереалистични приходи за агенцията. 

Още по темата

Освен очакваните по-ниски приходи на Агенция „Митници” тази година, министър Чобанов цитира и някои други приходни пера, които най-вероятно ще донесат по-малко от заложените приходи (като данъка върху доходите от лихви, за което ние отдавна предупреждаваме). Все пак по теза пера цитираните разминавания са доста по-малки и не биха могли сами по себе си да предизвикат актуализация.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

2
 
9
 
8
преди 7 години
Няма профилна снимка
За да се овладят разходите трябва:
да се редуцира състава на армията и полицията
полицаите и военните (пенсионират се на 45-50 год) да не получават такива високи пенсии докато не навършат нормалната възраст за пенсионирване- 63-65 год, ако не се намалят пенсиите им, да нямат право да заемат работни места на младите хора, в момента много пенсионирани полицаи и военни работят на държавна работа и получават заплата и пенсия, нека им се даде възможност да правят собствен бизнес
да се премахнат 20 заплати на полицаите и военните при пенсиониране
1
 
9
 
7
преди 7 години
Няма профилна снимка
Б Ю Д Ж Е Т
НА МИНИСТЕРСТВО
НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
ЗА 2013 ГОДИНА
II. РАЗХОДИ 1 131 320 000лв.
На фона на тези цифри Министъра на Вътрешните работи иска още финанси, за да плати на полицаите охраняващи протестите!
Ако от тези цифри той не може да намери начин да се разплати със служителите си да си подава незабавно оставка и да даде място на някой който би се справил със тази ситуация.
1
 
11
 
6
data до: Императорът
преди 7 години
Няма профилна снимка
демек и тука като в цялата държава парата се дава ама потъва и на яве униформен човек няма
2
 
14
 
5
преди 7 години
Към армията имам особен сантимент. За мен това е паразитна структура, която или трябва да се върне като истинска работеща армия или да се закрие и прелее към Гражданска защита, да ходят да чистят реки, пътища,гори. Да вършат нещо тея тумбаци! Който е бил в казарма последните години преди закриването на наборниците може да ви каже какво се върши там от кадроваците.
1
 
9
 
4
data до: Императорът
преди 7 години
Няма профилна снимка
а имен ако питаш моментално трябва да се разреши притежаването и носенето на оръжие . 10 застреляни мургавелковци и нещата бързо ша съ укротят
:) И 70 годишна баба може да дръпне спусъка на чифтето :):):)

Още от Бюджет и финанси
Хампарцумян: Не се очертава ръст на лихвите по кредитите заради COVID кризата