IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искат правителството да определя колко от заплатата на длъжник да се секвестира

Предложението е записано в законопроект за промяна на Гражданско-процесуалния кодекс

16:51 | 06.06.14 г.
Искат правителството да определя колко от заплатата на длъжник да се секвестира

Правителството да определя каква част от заплатата на длъжниците ще може да се секвестира, предвижда проект за промени на Гражданско-процесуалния кодекс, внесен в деловодството на Народното събрание.

Мотивите на авторите на поправката са, че правителството определя каква да бъде минималната заплата в страната, затова и то трябва да отговаря каква част от заплатата да бъде отнемана от страна на заемодатели при забавяне на изплащането на задълженията.

Нормата в момента предвижда при заплата до 300 лева на длъжниците да бъдат удържани до 1/4 от заплатата, ако нямат деца, и до 1/5 от заплатата, ако издържат деца. Това изискване обаче не е осъвременявано от 2008 година, когато минималната заплата за страната беше 220 лева, пише в мотивите на законопроекта.

Оттогава досега размерът на минималната заплата е бил променян пет пъти, а кодексът в тази му част – нито веднъж.

По този начин част от длъжниците търпят по-неблагоприятни условия – при заплата от малко над 300 лева те влизат в следващата "стъпка" със заплащане между 300 и 600 лева. Така за тях важи правилото, че може да бъде удържана 1/3 от получените суми, при положение че нямат деца, и 1/4 – ако издържат деца.

Останалите промени, които се предлагат, касаят сроковете за извършване на решаващи за интересите на страните по делата правни действия. Вносителите отбелязват, че в момента срокът не спира да тече по време на официални празници, въпреки че тогава има обективна невъзможност за достъп до държавни учреждения, банки и архиви.

С промените този проблем трябва да бъде преодолян и предвидените срокове да спират по време на празниците и съдебните ваканции. 

С промените се прави предложение, което да позволява обжалване при нарушения на процедурата за провеждане на публична продан.

Предложението за промени в ГПК е внесено в деловодството на Народното събрание от група депутати от ДПС, БСП и "Атака". Сред тях са Четин Казак, Явор Нотев и Мариана Тотева. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още