Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Иван Костов: Осигурителните вноски покриват едва 43% от разходите на НОИ

Инвалидните пенсии са голям проблем за системата, отчете директорът на икономическия институт на БАН Митко Димитров

Осигурителните вноски покриват едва 42,6% от разходите на Националния осигурителен институт (НОИ) за пенсии и риск от безработица. Това съобщи бившият премиер Иван Костов по време на дискусия за нуждата от промени в данъчната система.

Анализ на ръководената от него Лаборатория за управление на риска към Нов български университет (НБУ) показва, че трябва да бъде прекратен преразпределителният процес от републиканския бюджет към НОИ. Това може да стане чрез увеличаване на годините за пенсия и на осигурителните вноски.

Още по темата

Според ръководителя на Института за икономически изследвания към БАН Митко Димитров обаче има начин реформата да бъде извършена и без да бъде увеличавана възрастта за пенсиониране.

Той посочи, че има „огромна дупка“ по отношение на събираемостта на приходите в бюджета, сред които и от осигуровките, и препоръча мерки в посока по-добра събираемост.

Димитров отбеляза и няколко диспропорции в пенсионната ни система, които също водят до проблеми. Една от тях е намаляване на относителния дял на осигурените лица спрямо заетите. В момента този дял е около 80%. „Не може да се очаква 100% покриване“, категоричен е икономистът, припомняйки за формите за временна заетост, които намаляват броя на осигурените лица.

Увеличаването на съотношението до ниво от около 90% обаче ще повиши приходите в НОИ с между 10 и 12 на сто.

Друг проблем за системата са инвалидните пенсии, посочи още директорът на Института. Той показа данни, според които до 2000 година отпусканите инвалидни пенсии (социални и трудови) са относително стабилен брой – между 250 хил. и 300 хил. В следващите пет години обаче има рязък ръст от три пъти – до към 900 хил.

Димитров е категоричен, че няма основателна причина за подобно увеличение – бедствие или война, а причината е пропуски при отпускането. Същевременно разходите за този вид пенсии са към 1,5 млрд. лева годишно, от които 1,2 млрд. лева са разходите за трудовите инвалидни пенсии.

Диспропорция носи и плащането на средства в частни пенсионни фондове от страна на родените след 31 декември 1959 г. Законодателството предвижда 5 процентни пункта от техните осигуровки да отиват във втория стълб на пенсионната система, което затруднява плащането на пълния обем на пенсиите сега.

Оценката на Димитров е, че ако бъдат премахнати диспропорциите и осигурителните вноски отиват за покриване само на пенсиите, а инвалидните пенсии се поемат от социални фондове, допълнителните средства в НОИ ще бъдат към 2,7 млрд. лева годишно. Изчисленията се базират на ситуацията през 2013 година, допълни още икономистът.

При това положение НОИ ще може да функционира като автономна институция, независима от решенията на правителството и парламента, заключи още директорът на икономическия институт към БАН.

По изчисления на бившия български посланик в Русия Илиян Василев инвалидните пенсии и субсидираната заетост костват на държавата разходи в размер на 2,3-2,4 млрд. лева годишно. 

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
19
 
6
преди 6 години
Всичко се свежда до осигуряването на работа за всички тоест безработицата до 2-3% винаги в държавата и аз знам как да стане за столетия Темата е голяма но основното е бюдж.излишъци за обществено полезни дейности и в краен случай ще се метат улиците по два пъти ако трябва и камъни от реката ще се вадят и шишарки от гората ще се събират Като цяло се нормира труда и таван на печалбите и заплатите особено на финансовият капитализъм Не може около 23 трилиона да са дадени за спасяване на банките а те да взимат милиони ,да се подиграват - http://***.banker.bg/?Channel=3&Category=77&Article=502043Таванът на печалбата на банките и на заплатите е задължително защото БАЗЕЛ 3 е недостатъчен трябва минимум 33% собствен капитал и теата е голяма защото става въпрос за радикални промени и съм описал всичко - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685
0
 
19
 
5
Атанасио до: dr.5rov
преди 6 години
хубаво е да се разделят и да се знае а не да се казва общо има 4 млрд. дефицит с което се манипулират хората Като цяло''разходите за пенсии като % от БВП са по-ниски от средните за Европа''(графика 4) - http://ime.bg/var//docs/Pension_System_BG_Charts.pdf Трябва да се говори с цифри и в изследването на ИПИ се виждат фактите Иначе може да има лични патртиди и в НОИ - казано просто 30 год. стаж по 100лв. са 36 000лв. про 10год. средна продължителност на живота у нас означава ,че 300лв. на месец пенсия за 10год. и тук е солидарността защото мъжете умират на 71 а жените на 78(справка НСИ)Трябва да се види колко са вноските през цялото време а за миньорите ако трябва по 600лв. вноски 10год защото се пенсионират на 45г. ,и при полицията подобно Ако човека умре преди пенсия да има 30-40% наследственост и т.н. - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1562875143990714
1
 
18
 
4
преди 6 години
Tova snachi che tosi pensionen model e faliral S 43 prozenta Vsichko drugo e fantasii
0
 
27
 
3
преди 6 години
Няма профилна снимка
Ще се повторя, но пак ще го кажа - Докато не разделим пенсионната система от осигурителната система няма да има оправия. Бъркотия от смесване на различни неща. Така наречените "инвалидна пенсия" и "социална пенсия" не са пенсии, а всъщност изплащане на застраховка по настъпило нежелателно събитие за което получаващия не се е осигурил по някакъв начин. Това е социална помощ. Това трябва да е отделно перо и да си се плаща от бюджета и/или да се въведе някаква минимална осигуровка както при вноските за безработица. Трябва да има пенсионен институт и осигурителен инситут и двета неща да не се мешат. Всъщност инвалидните пенсии трябва да се плащат от здравните осигуровки. Има си НЗОК. Както разболяването, така и инвалидността е застрахователно събитие. Какво общо имат тук пенсионни вноски в подготовка за последното пътуване в края на живота.Социалната пенсия е социална помощ и трябва да си върви по линия на соцалните плащания. Всичко друго е измама с цел обиране парите на пенсионерите.
0
 
19
 
2
преди 6 години
Няма профилна снимка
Алък и ако държавата вземе да почне да си внася дължимите вноски за осигуряваните от нея по закон - държ. служители, военни, деца, пенсионери и др. току виж и излишък се заформил...

Още от Бюджет и финанси
Нова подкрепа за зелени проекти - Клубът Smart Lady създава Фонд Sustainable Lady