IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Костов: Осигурителните вноски покриват едва 43% от разходите на НОИ

Инвалидните пенсии са голям проблем за системата, отчете директорът на икономическия институт на БАН Митко Димитров

16:02 | 27.05.15 г. 6
Иван Костов: Осигурителните вноски покриват едва 43% от разходите на НОИ

Осигурителните вноски покриват едва 42,6% от разходите на Националния осигурителен институт (НОИ) за пенсии и риск от безработица. Това съобщи бившият премиер Иван Костов по време на дискусия за нуждата от промени в данъчната система.

Анализ на ръководената от него Лаборатория за управление на риска към Нов български университет (НБУ) показва, че трябва да бъде прекратен преразпределителният процес от републиканския бюджет към НОИ. Това може да стане чрез увеличаване на годините за пенсия и на осигурителните вноски.

Според ръководителя на Института за икономически изследвания към БАН Митко Димитров обаче има начин реформата да бъде извършена и без да бъде увеличавана възрастта за пенсиониране.

Той посочи, че има „огромна дупка“ по отношение на събираемостта на приходите в бюджета, сред които и от осигуровките, и препоръча мерки в посока по-добра събираемост.

Димитров отбеляза и няколко диспропорции в пенсионната ни система, които също водят до проблеми. Една от тях е намаляване на относителния дял на осигурените лица спрямо заетите. В момента този дял е около 80%. „Не може да се очаква 100% покриване“, категоричен е икономистът, припомняйки за формите за временна заетост, които намаляват броя на осигурените лица.

Увеличаването на съотношението до ниво от около 90% обаче ще повиши приходите в НОИ с между 10 и 12 на сто.

Друг проблем за системата са инвалидните пенсии, посочи още директорът на Института. Той показа данни, според които до 2000 година отпусканите инвалидни пенсии (социални и трудови) са относително стабилен брой – между 250 хил. и 300 хил. В следващите пет години обаче има рязък ръст от три пъти – до към 900 хил.

Димитров е категоричен, че няма основателна причина за подобно увеличение – бедствие или война, а причината е пропуски при отпускането. Същевременно разходите за този вид пенсии са към 1,5 млрд. лева годишно, от които 1,2 млрд. лева са разходите за трудовите инвалидни пенсии.

Диспропорция носи и плащането на средства в частни пенсионни фондове от страна на родените след 31 декември 1959 г. Законодателството предвижда 5 процентни пункта от техните осигуровки да отиват във втория стълб на пенсионната система, което затруднява плащането на пълния обем на пенсиите сега.

Оценката на Димитров е, че ако бъдат премахнати диспропорциите и осигурителните вноски отиват за покриване само на пенсиите, а инвалидните пенсии се поемат от социални фондове, допълнителните средства в НОИ ще бъдат към 2,7 млрд. лева годишно. Изчисленията се базират на ситуацията през 2013 година, допълни още икономистът.

При това положение НОИ ще може да функционира като автономна институция, независима от решенията на правителството и парламента, заключи още директорът на икономическия институт към БАН.

По изчисления на бившия български посланик в Русия Илиян Василев инвалидните пенсии и субсидираната заетост костват на държавата разходи в размер на 2,3-2,4 млрд. лева годишно. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 19 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Всичко се свежда до осигуряването на работа за всички тоест безработицата до 2-3% винаги в държавата и аз знам как да стане за столетия Темата е голяма но основното е бюдж.излишъци за обществено полезни дейности и в краен случай ще се метат улиците по два пъти ако трябва и камъни от реката ще се вадят и шишарки от гората ще се събират Като цяло се нормира труда и таван на печалбите и заплатите особено на финансовият капитализъм Не може около 23 трилиона да са дадени за спасяване на банките а те да взимат милиони ,да се подиграват - http://***.banker.bg/?Channel=3&Category=77&Article=502043Таванът на печалбата на банките и на заплатите е задължително защото БАЗЕЛ 3 е недостатъчен трябва минимум 33% собствен капитал и теата е голяма защото става въпрос за радикални промени и съм описал всичко - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
хубаво е да се разделят и да се знае а не да се казва общо има 4 млрд. дефицит с което се манипулират хората Като цяло''разходите за пенсии като % от БВП са по-ниски от средните за Европа''(графика 4) - http://ime.bg/var//docs/Pension_System_BG_Charts.pdf Трябва да се говори с цифри и в изследването на ИПИ се виждат фактите Иначе може да има лични патртиди и в НОИ - казано просто 30 год. стаж по 100лв. са 36 000лв. про 10год. средна продължителност на живота у нас означава ,че 300лв. на месец пенсия за 10год. и тук е солидарността защото мъжете умират на 71 а жените на 78(справка НСИ)Трябва да се види колко са вноските през цялото време а за миньорите ако трябва по 600лв. вноски 10год защото се пенсионират на 45г. ,и при полицията подобно Ако човека умре преди пенсия да има 30-40% наследственост и т.н. - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1562875143990714
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 1
lyusien
преди 8 години
Tova snachi che tosi pensionen model e faliral S 43 prozenta Vsichko drugo e fantasii
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 0
dr.5rov
преди 8 години
Ще се повторя, но пак ще го кажа - Докато не разделим пенсионната система от осигурителната система няма да има оправия. Бъркотия от смесване на различни неща. Така наречените "инвалидна пенсия" и "социална пенсия" не са пенсии, а всъщност изплащане на застраховка по настъпило нежелателно събитие за което получаващия не се е осигурил по някакъв начин. Това е социална помощ. Това трябва да е отделно перо и да си се плаща от бюджета и/или да се въведе някаква минимална осигуровка както при вноските за безработица. Трябва да има пенсионен институт и осигурителен инситут и двета неща да не се мешат. Всъщност инвалидните пенсии трябва да се плащат от здравните осигуровки. Има си НЗОК. Както разболяването, така и инвалидността е застрахователно събитие. Какво общо имат тук пенсионни вноски в подготовка за последното пътуване в края на живота.Социалната пенсия е социална помощ и трябва да си върви по линия на соцалните плащания. Всичко друго е измама с цел обиране парите на пенсионерите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 0
Tobywolf
преди 8 години
Алък и ако държавата вземе да почне да си внася дължимите вноски за осигуряваните от нея по закон - държ. служители, военни, деца, пенсионери и др. току виж и излишък се заформил...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 7
sdar
преди 8 години
Само истина са казани, но друг е въпроса за причините.Инвалидните пенсии преди години бяха малко, но за това си имаше причини. Едно че преди имахме здравеопазване, през 90-те години имахме още остатъци от него, а сега обществено здравеопазване по принцип нямаме. Отделно, навремето се следеше за безопасност на труда, и сега се следни, но главно проформа. Почти всеки месец в града ни има трудови злополуки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още