Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Изборите на 14 ноември ще струват 123,8 млн. лв.

За вота „2 в 1“ ще бъдат закупени допълнително машини и флаш памет

Изборите на 14 ноември ще струват 123,8 млн. лв.

Снимка: БГНЕС

Служебният кабинет одобри план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за президент и вицепрезидент на страната ни, както и за народни представители, които ще бъдат на 14 ноември 2021 г., съобщават от правителствената информационна служба. Вотът „2 в 1“ ще струва 123,8 млн. лева, като общите разходи са разпределени за два тура на изборите, предвид допускането за второ гласуване за президент и вицепрезидент.

Съгласно чл. 18, ал. 2 от Изборния кодекс разходите по подготовката и произвеждането на изборите са за сметка на държавния бюджет по приета от Министерския съвет план-сметка, съгласувана с Централната избирателна комисия. План-сметката за изборите се приема не по-късно от 55 дни преди изборния ден. 

Още по темата

При необходимост, след сключване на договор за доставка на допълнителни специализирани устройства за електронно машинно гласуване с инсталиран приложен и системен софтуер, ще бъдат осигурени необходимите допълнителни разходи за целта по бюджета на Централната избирателна комисия (ЦИК), по реда на чл. 109, ал. 3 от Закона за публичните финанси. При вземане на решение от страна на ЦИК за въвеждане на видеонаблюдение в избирателните секции правителството има готовност да осигури необходимите за целта допълнителни средства.

Правителственото постановление е прието неприсъствено.

Припомняме, че по-рано днес по bTV Росица Матева, говорител и зам.- председател на комисията, обяви, че все още няма окончателно решение, но ЦИК се обединява около мнението, че ще се гласува с една карта. Тя обясни, че ако се гласува с две карти, първо, процесът ще се забави още повече и след това е възможно да стане объркване с всичките карти, които трябва да ползва секционната избирателна комисия и избирателят. За изборите „2 в 1“ ще бъдат закупени допълнително машини и флаш памет.

Ще бъдат купени още 1600 машини и 26 хил. флаш памет устройства на стойност 9,5 млн. лв. Допълнителните флаш памет устройства са за „евентуален втори тур на президентските избори, защото се установи, че няма да имаме време да извлечем данните от 14 ноември, за да ги параметризираме за втория тур. Преценихме, че е по-удачно да закупим втори пакет“, обясни Матева.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
КНСБ: От 1 ноември минималната заплата да стане 700 лв.