IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Излязлата от употреба книжна двулевка промени наредба на БНБ

С Наредба № 39 се определят номиналната стойност, съдържанието, формата и дизайнът на банкнотите и монетите, пускани в обращение от централната банка

16:16 | 15.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Централните банкери промениха Наредба № 39 на БНБ за номиналната стойност, съдържанието, формата и дизайна на банкнотите и монетите, пускани в обращение. Това се наложи след изваждането от обращение на банкнотите с номинална стойност 2 лева, емисии 1999 г. и 2005 г., които от 1 януари 2021 г. не са законно платежно средство.

Книжната двулевка се обменя на касите на централната банка по номинална стойност с метални два лева без ограничение на количеството, без такса и без краен срок на обмяна.

Investor.bg припомня, че монетата от 2 лева влезе в паричното обращение на 7 декември 2015 г. На нея е изобразен стилизираният образ на Паисий Хилендарски и са изписани годините „1722 - 1773”. Върху външния пръстен се четат текстовете „ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ” и „БЪЛГАРИЯ”.

В Наредба № 39 на БНБ се посочва, че с нея се определят номиналната стойност, съдържанието, формата и дизайнът на банкнотите и монетите, пускани в обращение от централната банка.

Българската народна банка пуска в обращение до пет възпоменателни монети годишно. Банкнотите и монетите могат да бъдат обособявани в серии, които имат обща тема, дизайн или основни елементи.

Книжните пари се отпечатват на банкнотна хартия, изработена от памук. Върху банкнотите може да се полага покритие с цел удължаване срока за използването им.

Монетите се отсичат върху метални заготовки. Разменните монети се изработват от стоманена сърцевина с покритие от друг метал или от една или повече метални сплави.

Възпоменателните монети се изработват от злато, платина, сребро, мед, сплав от неблагородни метали или комбинация от изброените. Те могат да се изработват с нанесено позлатяване, патиниране, оксидиране, поставяне на холограми, вграждане на медальони и чрез използване на други елементи и техники.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още