Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Излишъкът от 10 млн. лв. в бюджета на НЗОК за 2017 г. отива за 2019 г.

Депутатите отчетоха нарастващи диспропорции в разпределението на средствата за болнична помощ

Излишъкът от 10 млн. лв. в бюджета на НЗОК за 2017 г. отива за 2019 г.

Снимка: Pixabay

Излишъкът от 10 млн. лв. от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2017 г. може да се прехвърли в бюджета на фонда за 2019 г. Това стана ясно по време на заседанието на Комисията по здравеопазване в парламента.

Депутатите приеха отчетите за бюджета и дейността на здравния фонд за миналата година.

В резултат на отчетените към 31 декември 2017 г. разходи и трансфери - всичко в общ размер на 3,57 млрд. лв., спрямо отчетените приходи и трансфери - всичко в общ размер на 3,58 млрд. лв. се формира положително бюджетно салдо за годината в размер на 10 млн. лв.

Преизпълнението идва от преизпълнение на приходите през последните дни на годината, което постави в невъзможност използването на тези средства.

Председателят на комисията Даниела Дариткова попита може ли тези 10 млн. лева да се използват тази година за здравноосигурителни плащания. 

Още по темата

От коментара на председателя на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева стана ясно, че парите могат да се получат догодина. По думите й десетте милиона лева, които са отчетени като излишък за 2017 г., няма как да бъдат използвани сега с решение на Надзорния съвет, защото няма такива правомощия. Правомощия за разпределението им има само Народното събрание и то в проекта за бюджета на Здравната каса за 2019 г., каза тя.

При приемането на отчетите за изпълнението на бюджета на НЗОК за 2017 г. депутатите отчетоха нарастващи диспропорции в разпределението на средствата за болнична помощ.

Делът на средствата за частните болници вече е 31,1%, за държавните – 29,5%, за областните болници 19,7%, а за общинските – 15,7%.

Задълбочават се дисбалансите и по региони – средният разход за болнична помощ на осигурено лице е 283 лв., в София той е над 400 лв., а в Перник – 100 лв. Близо 450 хиляди души са пренасочени към други регионални здравноосигурителни каси, отбеляза Нигяр Джафер от ДПС.

В крайна сметка внесените доклади баха приеха без възражения.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Платежият баланс и преките инвестиции ще са във фокуса на седмицата