IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Животновъдите ще получат 13 млн. лева държавна помощ

ДФЗ гласува още подпомагане за пчеларите и за борба с вредителите по овошките

14:31 | 04.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Животновъдите ще получат 13,1 млн. лева държавна помощ de minimis, съобщи Държавен фонд „Земеделие“.
Минималната помощ се предоставя на регистрирани по Наредба 3 от 1999 г. стопани, отглеждащи крави, юници, биволици, малакини, овце-майки или кози-майки. Говедовъдите ще получат по 25 лева на животно, за овце и кози помощта е по 6 лева.

Помощта могат да получат фермери, които са заявили животни по поне една от схемите за обвързано с производството подпомагане или по схемата за преходна национална помощ за овце-майки или кози-майки за Кампания 2016.

Говедовъдите трябва да имат в стопанствата си поне пет крави, юници, малакини или биволици, като максималният брой на подпомагане е до 200 животни. Изискването за овцевъди и козевъди е да отглеждат най-малко 10 животни, като на подпомагане подлежат не повече от 500.

За всички кандидати важи изискването да имат заявени не повече от 10 дка постоянно затревени площи за едно животно или да не са заявили такива площи за подпомагане. 

Заявления за държавна помощ de minimis животновъдите могат да подават от 11 до 21 октомври 2016 г. в отделите „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане“ на областните дирекции на ДФ „Земеделие“. Срокът за изплащане на помощта е до 4 ноември 2016 г.

С друго свое решение Фондът увеличава размера на de minimis за подкрепа на пчеларите през 2016 г. Одобрените кандидати ще получат до 11 лева на кошер. Общият бюджет по схемата за тази година е 4,3 млн. лв., а индикативният размер на подпомагане за едно пчелно семейство беше 7 лв.

В утвърдения срок за прием, който приключи на 26 септември, бяха подадени 3 381 заявления за подпомагане на близо 386 хил. пчелни семейства. Това даде възможност да бъде увеличен размерът на помощта за едно пчелно семейство до 11 лева. Срокът за сключване на договорите и изплащането на помощта е от 17 до 31 октомври 2016 г.

Общият размер на помощите de minimis както за животновъдите, така и за пчеларите, не може да надхвърля левовата равностойност на 15 хил. евро за период от три бюджетни години (2014-2016 г.).

На заседанието си Управителният съвет на ДФЗ утвърди и допълнително 1 млн. лева за есенния етап от Схемата за държавна помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, изпълняващи мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период.

Средствата са за закупуване на препарати за ускоряване на процесите на гниене на листата през зимния сезон, които се прилагат в периода на масов листопад през есента. Ще бъдат компенсирани част от разходите на стопани, отглеждащи семкови и костилкови овощни видове, ягоди и малини.

В есенния етап по схемата се подпомагат разходи до 100 лева на хектар (с ДДС). Заявления за подпомагане ще се приемат от 4 до 18 ноември в областните дирекции на Фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още