IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът одобри 16 млн. лева трансфер към здравното министерство

Средствата са за капиталови разходи на болници и за ваксини

13:25 | 12.09.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Правителството одобри допълнителни средства в размер на 16,1 млн. лева по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2018 г. за предоставяне на допълнителен трансфер от министерството на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и за осигуряване на капиталови трансфери за държавни лечебни заведения за болнична помощ - търговски дружества. Това съобщават от правителствената пресслужба.

На НЗОК ще бъдат предоставени 8 млн. лева, с които ще бъдат заплатени дейности, дължими за периода август - октомври 2018 г., които по закон са определени като държавна отговорност.

Средствата са за лекарствени продукти - ваксини, включително ваксини за рак на маточната шийка и контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити. Ще бъдат финансирани и дейности за здравно неосигурени лица, включващи комплексно диспансерно (амбулаторно) наблюдение при пациенти с кожно-венерически и психиатрични заболявания и интензивно лечение.

Средства в размер на 8,1 млн. лева ще се предоставят като капиталови трансфери на лечебните заведения за болнична помощ - търговски дружества с над 50 на сто държавно участие в капитала за капиталови разходи за основен ремонт, ремонт, свързан с преустройството на лечебните заведения и/или закупуване на дълготрайни материални активи.

Ще се увеличат разходите по бюджета на Министерство на здравеопазването за 2018 г. по „Политика в областта на диагностиката и лечението“, бюджетна програма „Осигуряване на медицинска помощ на специфични групи от населението“.


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:13 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още