IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът одобри промени в Закона за пазарите на финансови инструменти

Измененията са във връзка с европейски регламент за подобряване на сетълмента на ценни книжа в ЕС и за централните депозитари на ценни книжа

14:29 | 21.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Промени в Закона за пазарите на финансови инструменти одобри кабинетът на днешното си заседание, съобщиха от правителствената информационна служба.

Измененията са във връзка с европейски регламент за подобряване на сетълмента на ценни книжа в Европейския съюз и за централните депозитари на ценни книжа, както и с изменение на няколко директиви.

Основната цел на промените е да се въведат мерки, чрез които да бъде осигурена непрекъснатост на дейността на централните депозитари на ценни книжа; изискване централните депозитари на ценни книжа да изготвят и поддържат план за възстановяване; конкретни административно- наказателни разпоредби и други мерки по отношение на лица, отговорни за нарушения на разпоредбите на цитираните регламенти.

С промени в Закона за кредитните институции пък се посочват ясно правомощията на Българската народна банка по осъществяването на надзор във връзка със сетълмента на ценни книжа в Европейския съюз,

Корекции има им в Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК). Към настоящия момент статутът и дейността на „Централен депозитар” АД са уредени в този закон, като частноправен субект, създаден със закон, с държавно участие в капитала и корпоративната организация на институцията в лицето на Министерството на финансите.

Промените целят да уредят нормативното отделяне на функцията по водене на централен регистър на безналичните ценни книжа от дейността на централен депозитар на ценни книжа, извършвани от „Централен депозитар” АД, с което ще бъде постигната правна сигурност на тези обществени отношения. Създава се централен регистър на ценни книжа, воден от „Централен депозитар” АД, в който се вписват безналични ценни книжа, издадени от дружества със седалище в Република България, както и от емитенти, чиито ценни книжа са емитирани съгласно законодателството на Република България.

Със законопроекта се отстраняват и пропуски при транспонирането на Директива 2014/65/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 15 май 2014 година относно пазарите на финансови инструменти и за изменение на Директива 2002/92/ЕО и на Директива 2011/61/ЕС (Директива 2014/65/ЕС). Предложени са и мерки, насочени към отстраняване на констатирани непълноти в правната уредба на института на обвързания агент, и се въвеждат разпоредби за изискванията при предлагането на структурирани депозити от страна на инвестиционните посредници и банките, както и се регламентират съответни надзорни и мониторингови правомощия на Комисията за финансов надзор и Българската народна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още