IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кадиев: В закона за офшорките има пропуски и не работи

Две големи сделки - за Карадере и за "Булгартабак" са показали слабостите на текстовете, смята червеният депутат

09:28 | 27.03.14 г.
Кадиев: В закона за офшорките има пропуски и не работи

Две големи сделки показват, че законът за офшорките има пропуски и не работи, обясни в ефира на „Нова телевизия” депутатът от „Коалиция за България“ Георги Кадиев. Според него обаче това е нормално, защото текстовете „не са преписани, а законът е измислен от нулата”.

Припомняме, че през миналата година Народното събрание одобри закон, чиято цел беше да бъде разкрита собствеността на офшорните компании. Предложението беше внесено от депутатите от ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев.

"Сега обаче проектът за Карадере, зад който стои офшорна компания, както и сделката за „Булгартабак”, показват пропуски в закона", обясни Кадиев. Той припомни, че тютюневото дружество беше продадено на компания, зад която стои офшорна компания, регистрирана в Лихтенщайн.

Законът не цели забраната на дейността на офшорни компании, а да се знае кой стои зад тях, категоричен беше Кадиев. За да бъдат „запълнени пропуските”, той е изготвил предложения, които включват задължение офшорните компании със сертификати за инвестиция Клас А или Клас Б да обявят своите собственици.

Според него същите условия трябва да се отнасят и за публичните компании. Кадиев очаква съпротива именно за публичните компании, защото „има много пенсионни дружества, зад които стоят офшорки”.

Законът за потребителски кредити няма да изпълни идеите, с които е създаден

Без възможността текстовете на все още неприетия Закон за потребителския кредит да важат за вече изтеглените кредити се губи идеята на новия закон -  да нормализира отношенията между банките и потребителите, коментира още Георги Кадиев.

По време на дискусията на закона в комисията по бюджет и финанси юристи припомниха, че няма обратна сила на законите.

По данни на Кадиев обаче изтеглените кредити у нас са 5 млн. – част потребителски, част ипотечни. Някои семейства имат теглени по няколко заема от банки, допълни той. Затова и е необходимо да се помисли как законът да бъде съотнесен и към тези случаи.

Депутатът призна, че закон с обратна сила ще се отрази зле на банките – те са направили планове и разчитат на приходи от такси, както и от дългосрочните договори за заеми. Една от идеите, които Кадиев предлага, е да има възможност за предоговаряне на условията между банките и настоящите клиенти. Банките обаче не могат да бъдат задължени да правят това, обясни още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още