IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще продължи фарсът с детските добавки в Бюджет 2021?

От ВМРО продължават да настояват за детски добавки за всички родители въпреки предложенията на ГЕРБ за обрат

11:01 | 16.11.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

ВМРО категорично се обяви против подготвяната от ГЕРБ промяна в Закона за държавния бюджет, касаеща детските добавки за всяко семейство. Първоначално в план-сметката за догодина бе предвидено помощ да получат повече от 1,26 млн. деца без значение с какъв доход са техните родители. Без много да привличат внимание в късния следобед в петък от ГЕРБ обаче внесоха предложение да се запази подоходния критерий и спестените пари да отидат за заплати на полицаи и лекари. По данни на Министерството на финансите през 2020 г. надбавки получават около 572 хил. деца.

Жалкото в случая е, че още откакто бе публикуван проектобюджетът за 2021 г. бе ясно, че от ГЕРБ нямат никакво намерение да запазят „бонуса“ за децата повече от година. В прогнозата за бюджетните разходи ясно се виждаше, че надбавки получават 572 хил. деца. През 2021 г. те ще са 1,26 милиона, а през 2022 г. децата, предвидени да получават помощи, отново намаляват, и вече са 491 хил. От управляващото мнозинство така и не коментираха официално защо помощта за децата ще бъде само за една година, но получиха множество критики от икономисти и анализатори, че това е една от COVID мерките за подпомагане на домакинствата, която няма как да бъде временна. Вероятно това е и причината от ГЕРБ да се откажат от нея, макар че начинът, по който поднасят информацията сред обществото, говори за тежък комуникационен проблем както в самата партия, така и с коалиционните партньори от „Обединени патриоти“. 

Още в неделя от ВМРО изпратиха прессъобщение в, което се казва, че правилата, по които отпускането на детски надбавки става сега, ощетяват голяма част от работещите родители, и са в полза на "хора, които умишлено укриват доходи или направо в маргиналните групи".

Днес от партията обявиха, че са внесли текст с поправка на закона, според която изобщо да отпадне подоходният критерий. Това обяви в ефира на БНТ депутатът от ВМРО Искрен Веселинов.

„Това беше една от най-позитивните идеи в рамките на този проект за бюджет. Ние горещо я подкрепихме, тя мина през МС и изведнъж между двете четения отпадна“, обясни народният представител. По думите му, за пореден път се връщаме в една обречена парадигма от 15 години, в която пари има само за маргиналните слоеве и за децата на тези, които не си плащат доходите.

„Въпросът има две решения - едното е да падне подоходното ограничение за получаване на детски и второ - така нареченото семейно подоходно облагане, при което семействата да могат да получат облекчения, когато попълват данъчните си декларации за следващата година. Държим всяко българско дете да получава държавна подкрепа“, категоричен е депутатът.

Относно напрежението в коалицията Веселинов заяви, че като депутат от ВМРО не се чувства добре. „Мисля, че това е един от многото примери как не се прави политика и как не се изграждат отношения. Това е поредният пример за изцяло сбъркани приоритети“, каза той и призова председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова (ГЕРБ), която е и вносител на спорната поправка, следващият път да свика Коалиционен съвет, където да бъдат обсъдени промените.

Това не е първият път, в който ГЕРБ и ВМРО имат различни позиции. Проблемът е, че сегашната ситуация на трудно осигуряван кворум в пленарната зала може да се превърне в истинско бедствие, последиците от които да се изплащат с години.

Склонността на Патриотите да трупат политически дивиденти с прокарването на непопулярни, но печелещи електорат мерки, обаче е пословична. В края на 2016 г. те се опитаха да изтъргуват с управляващите минимална пенсия от 300 лв., като отказът на ГЕРБ накара коалиционните им партньори да гласуват с „въздържал се“ текстовете по бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО), с което на практика го оставиха без приходи. Това доведе до сериозен разрив в крехката коалиция и превърна приемането на бюджета за 2017 г. в пълен фарс. В крайна сметка тогава консенсус беше постигнат, а според записаното в нормативите минималната пенсия бе оставена на 165 лв. Каква „цена“ платиха от ГЕРБ, за да си осигурят достатъчно гласове в пленарната зала, публично няма как да се разбере. Сега ситуацията едва ли е много по-различна, но с COVID-19.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
national power
преди 3 години
Интелигентните хора не гласуват за мут.ри и затова ще бъдат наказани.Детски ще има само за *** за да имат за наркотици цига ри и ракия за родителите им.Детски освен ман..галите ще получават и тарикатите които крият фоходи.Излезте по улиците и се загледайте по колите.Ще се убедите че бедни в България няма.Щото с 600-800 кинта заплата не можеш да поддържаш никаква кола.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още