Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Как ще се инвестират 2 млрд. лева от бюджета на София?

Общинските съветници Стефан Марков и Иван Таков спориха за разпределението на финансите на столицата преди приемането на проекта

гледано: 1281   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Над 2 милиарда лева е бюджетът на София за тази година. Той е с 200 млн. лева по-голям от предходната година поради два фактора – 100 млн. лева за заплати на учителите и 100 млн. от инвестиции и заеми за доизграждане на третата линия на метрото и вътрешните градски рингове.

"Тези 200 милиона лева повече в бюджета се дължат на учителски заплати, заплати за социални работници и инвестиционния заем на метрото. На практика не можем да говорим за рекорден бюджет. Той е ориентиран към устойчивите приоритети, свързани с осигуряване на градския транспорт, продължаването на третата метролиния и образователна инфраструктура", каза в ефира на Bulgaria ON AIR общинският съветник Стефан Марков от ГЕРБ.

Още по темата

Той изброи къде ще са проектите на Столична община през тази година. "Има перо от 89 млн. лева, свързани с изграждане на канализация в кв. "Симеоново", "Драгалевци","Кръстова вада", "Суходол", "Обеля" и "Бенковски". Успоредно с това общината продължава да финансира градския транспорт с 280 млн. лева, въпреки липсата на подкрепа от страна на държавата", смята Марков. Той е категоричен, че не се предвижда увеличение на цената на билетите в градския транспорт и увери, че няма да бъде спрян.

"Ще се инвестират средства в нови метровлакове, в 25 нови трамвая и 82 електробуса. Напук на липсата на подкрепа от страна на държавата, общината полага усилия", изтъкна Марков.

Общинският съветник Иван Таков от БСП обаче е на мнение, че бюджетът на Столичната община трябва да е израз на политика, а не „просто една счетоводна справка, която се дава на общинските съветници“. Той потвърди, че бюджетът на София е направен без консултации с постоянните комисии, десетина дни преди да се гласува.

Според него говоренето за липса на подкрепа от държавата не съвпада с изпълнението на бюджета през последните години. „Пропускате да кажете, че има 211 млн. лева преходен остатък от миналата година – средства, които не са усвоени. Има тотална липса на капацитет от години вече в ръководството на Столичната община да усвояват средствата, които са си предвидили“, коментира Таков.

Той съобщи, че изпълнението на капиталовата програма за миналата година е 46% – около 300 млн. лева са останали неусвоени от предвидените средства. Общинският съветник от БСП поясни, че всяка година се увеличават средствата за почистване на града.

"За миналата година са били 229 млн. лева по план-сметката за чистотата, от тях са изпълнение около 200 млн. Всяка година има и сериозно неизпълнение на план-сметката за чистота. Но същевременно са събрани около 245 млн. лева. Всяка година се събират между 20 и 30 млн., а за миналата година може би над 40 млн. от нашите такси за битови отпадъци, които се изразходват за дейности извън дейностите за план-сметката за чистота. За нас това не е редно", разясни Таков.

Успяват ли да се справят с наличните пари кметовете на общини? Колко детски градини и училища ще се построят в столицата? Ще стане ли ясно до 31 март за какви дейности на Столична община са предвидени повече пари? Каква е помощта на държавата в издръжката на транспорта на София в енергийната криза? Кои проекти ще бъдат завършени през тази година? Ще има ли актуализация на бюджета на София?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

По статията работиха: Екип на Bulgaria On Air, редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Ръстът на пенсиите в две стъпки мина окончателно през бюджетна комисия