IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са аргументите срещу ограниченията за плащане в кеш?

Поправката в закона няма да реши проблема със сивата икономика, смятат експерти

11:16 | 26.06.17 г. 2
Какви са аргументите срещу ограниченията за плащане в кеш?

Въвеждането на таван от 1000 лева за плащане в кеш (планирано за 2019 г. - б. ред.) със сигурност ще ощети гражданите и бизнеса. Подобни действия не са  обективни спрямо работника и предприемача. Дори предложението да бъде прието, то няма да реши кардинално проблемите със сивата икономика. Това каза пред Bulgaria ON AIR икономистът Стоян Панчев.

"В повечето европейски държави няма лимити. Предвид икономическото положение на България е най-добре това изобщо да не бъде прието", посочи още той по повод планираните промени в ДОПК.

Пред Bulgaria ON AIR финансистът Мика Зайкова поясни, че е немислимо да се води борба със сивата икономика по подобен начин, а хората с ниска финансова култура, например възрастните, няма да могат в никакъв случай да се справят с ограничението в плащанията.

"Поправката е чисто лобистка, защото облагодетелства единствено банките. Всяко плащане ще бъде оскъпено, таксите ще са по-високи и съответните институции ще събират повече пари", категорична бе тя.

Решението на правителството в следващите години да направи всички разплащания в размер на над 1000 лв. само по банков път не е толкова лоша идея, но трябва първо да се вземат конкретни мерки, които да улеснят гражданите в новата ситуация, каза пред bTV икономистът Владимир Каролев.

Каролев отбеляза, че много от туристите у нас идват и с цел пазаруване – например руски граждани, които купуват кожени палта или македонци, които си търсят коли. Много от тях плащат в брой. В същото време е почти невъзможно чужденците да си отварят сметки в български банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
Що бе , докторе ...то за наше добро бе , нъл тъй Инвестора ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
dr.5rov
преди 6 години
Не знам има ли още маймуни, които се ловят на залъгалки от рода "да преборим сивата икономика и тероризма???". Според мен няма, но сме си пасивни маймуни и се оставяме да ни ловят лесничко и бързичко.Не съм против банковите преводи и си ги използвам най-активно, но когато някой иска да ме застави да правя нещо насила, кой зане защо си го считам за насилник, бандит, агресор и т.н., изобщо за враг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още