IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са проблемите пред изпълнението на бюджета?

Проблемите идват от политически решения, които ограничават маневреността в бюджета, коментира Любомир Дацов

18:11 | 22.04.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

В момента виждаме едно правителство, което си отива, няма ясни ангажименти и не гарантира приемственост между двете правителства. Няма значение дали ще има служебно правителство, или ще бъде конструирано ново такова. Едно от важните неща е да има приемственост. Това коментира пред БНР Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите.

Според него основният проблем е, че имаме едни мерки, за които се знае, че са планирани или до април, или до средата на годината. „След това не се знае дали ще има бюджет. Знае се, че има дефицит в бюджета, но не се знае дали ще има таван на дълга, който да бъде възможно да бъде усвоен и дали има достатъчно средства в бюджета“, каза финансистът.

Според него има напрежение в системата, въпреки че финансовият министър в оставка Кирил Ааниев гарантира в Народното събрание стабилността на бюджета и това, че в него са взети всички мерки, за да няма рискове. 

“Въпрос на политическа култура, за да не се предизвиква умишлено напрежение. Защото приходната част на бюджета е стабилна в момента и всичките проблеми в бюджета всъщност са от решения, които се взимат от разходната част.

Голяма част от проблемите не са от разходите, свързани с кризата, както се опитват да твърдят в момента голяма част от управляващите, а всъщност тези решения, които направиха и вдигнаха нивото на разходите, близо 24-25% спрямо миналата година.

„Вдигането на пенсиите, различни социални подпомагания, вдигането на работните заплати - това не са мерки, свързани с коронавируса. Над 80% от проблемите идват от чисто политически решения, които ограничават маневреността в бюджета“, каза Дацов.

Според него стратегията може да бъде само една - преди всичко трябва да се ускори ваксинацията, защото всички последващи стъпки и решения са базирани в зависимост от това как ще се развие по-нататък пандемията.

„В зависимост от хода на пандемията и напредването на ваксинационния процес ще се разглеждат всички опции за подпомагане на хората. Нещата не могат безкрайно дълго да продължават в тази посока, при което се подпомагат затворени бизнеси, а не се подпомага преструктуриране на бизнеси, нови възможности, и онова, което е като нормално излизане от един такъв тип криза“, каза още финансистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Какви са проблемите пред изпълнението на бюджета?Крадене, прахосничество, глупост и слугинаж на Хегемона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още