Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Какво е бъдещето на Българската банка за развитие?

В плановете на ИТН е да приватизира банката, дори след усилията на служебния кабинет за преструктурирането ѝ

Какво е бъдещето на Българската банка за развитие?

Снимка: Архив Ройтерс

Преди месец Българската банка за развитие (ББР) беше описана от предложения за премиер от името на "Има такъв народ" (ИТН) Николай Василев като "една от пробойните, през които изтичат средствата на данъкоплатците". Още преди изборите за 46-то Народно събрание той коментира пред в. "Банкер", че е противник на насърчителното банкерство и вижда създаването на подобни банки като проблем.

За него едно от решенията е приватизацията на ББР. ИТН явно подема тази теза и Слави Трифонов предлага 51% от ББР да бъдат продадени на стратегически инвеститор, а 49% - през Българската фондова борса (БФБ).

Още по темата

Всъщност подобна схема за приватизация беше реализирана с много от структурните предприятия в страната, включително и водената от Василев продажба на БТК. Част от телекома беше продадена на "Вива Венчърс", а друга част - задържана от държавата и след това продадена през борсата.

През последните седмици служебният кабинет разкри множество нередности в дейността на ББР и с доста усилия смени ръководството на банката. Служебният икономически министър Кирил Петков, чийто ресор е финансовата институция, обаче е на мнение, че тази структура трябва да остане.

"За мен тази банка е хубаво да съществува, обаче като абсолютно прозрачна, за малкия и средния бизнес, с лимит от 5 млн. лева, управлявана от новия професионален мениджмънт да финансира малки иновативни компании", категоричен беше той, цитиран от BTV.

Той призна, че преди промените моделът на работа на ББР не е имал смисъл за обществото, но преструктурирана е добре да съществува. Петков посочи още, че във водещи световни икономики съществуват насърчителни банки, които подкрепят малките и иновативни предприятия, които са рискови и трудно намират кредити от търговските банки.

При представянето на бъдещия кабинет Слави Трифонов коментира, че е предложил постове на Петков, финансовия министър Асен Василев и министъра на образованието Николай Денков, но и тримата са отказали. По-късно в официална позиция те поясниха, че има различия по отношение на финансовата политика.

Кирил Петков обясни, че те се изразяват освен за бъдещето на ББР и като цяло в макрорамката до края на годината и за следващата година. На Асен Василев е бил предложен поста на министър на екологията, Кирил Петков е категоричен, че финансовото и икономическото министерство са обвързани и е преценил, че икономическият екип на Трифонов трябва да има възможността да работи по своите приоритети.

Трифонов предложи още и отдаването на концесия на магистралите - идея на правителството на НДСВ, която обаче не срещна голямо разбиране в наследниците от Тройната коалиция и основно - от БСП.

"Много по-голям приоритет е да се спрат кражбите, да се спре отклоняването на средства, да сме сигурни, че качеството е добро. Моят фокус би бил първо там", обясни още служебният министър на икономиката.

Първата и главна цел е да се спрат кражбите в страната, да се преструктурират институциите, така че да могат да работят и след това да се работи за бюджетен излишък. "Просто е различна визия", отбеляза още Петков по отношение на  разликите в приоритетите на тримата спрямо тези на екипа на Слави Трифонов.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
1
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Първо да опитат да довършат реформата й започната от сегашния министър, и след една година ако все още не се вижда полза от банката тогава да преминават към такива мащабни промени като приватизация. Не е правилно да се минава от старта към най-тежката мярка...

Още от Бюджет и финанси
Access Finance предоставя Apple Pay на своите клиенти