IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво е бъдещето пред ТБ "Виктория"?

Най-удачният вариант е появата на нов външен за системата инвеститор

21:05 | 12.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Какво е бъдещето пред ТБ "Виктория"?

Днес отвори врати ТБ "Виктория", която от половин година е под специалния надзор на Българска народна банка (БНБ), който изтича на 22 декември. Всички вложители в банката имат достъп до средствата си.

Банката разполага с достатъчно средства, за да покрие изцяло размера на всички депозити на фирми и граждани – както гарантираните, така и негарантираните. По данни на БНБ след поставянето на банката под специален надзор само защитените спестявания са за 55,1 млн. лв.

Банката вече разполага с ликвидни средства за 160 млн. лв, но се очакват и допълнителни постъпления в следващите месеци, съобщиха от БНБ.

Допълнителни постъпления най-вероятно са постъпили и може би ще постъпват, след като завършат процедурите по продажбата на част от кредитния портфейл на трезора.

Офертата на "Токуда банк" бе оценена като най-добра за кредитите за малкия бизнес и за потребителските кредити с ипотека. "Експресбанк" е дала най-добрата оферта за ипотечните кредити, а ЦКБ - за потребителските кредити и кредитните карти. Тези оферти покриват почти 100% от балансовата стойност на съответните кредитни портфейли. За портфейла от "големи и средни корпоративни клиенти" е постъпила само една оферта, при това не за всички кредити, съобщи преди време БНБ.

Накъде ще поеме ТБ "Викторияоттук насетне?

На 15 декември (понеделник) квесторите ще проведат Общо събрание на акционерите. На него ще бъде предложено да се промени Уставът на банката, като от двустепенна се премине към едностепенна система на управление, и да бъде избран нов петчленен Съвет на директорите.

Сред предложенията за членове на СД са Красимир Жилов, който е с над 12-годишен опит в Експепресбанк и е бил във висшия мениджмънт на Алфа Банк и Тексим Банк, Галя Димитрова, която е била в управителното тяло на Алианц Банк, Божидар Аршинков, който е един от квесторите на ТБ "Виктория", Eвгения Стоянова, която е била в "Алфа Банк", и Бойка Василева, която бе член на УС на Емпорики Банк, преди да бъде закупена от "Креди Агрикол България" (сегашната ТБ "Виктория").

Според БНБ този екип има необходимия опит в управлението на търговски банки и постигането на надеждни и добри резултати.

"Разполагайки с ликвидност от около 50% от активите и над 100% от привлечените от фирми и граждани средства, новият екип на банката ще може при възстановяване на доверието на клиентите да подготви и реализира необходимите мерки за оптимизиране на нейната структура с цел подобряване на възможностите за привличане на подходящ инвеститорски интерес", смятат от БНБ.

Външен за системата инвеститор

Появата на външен за системата инвеститор е най-удачният вариант пред ТБ "Виктория", без значение дали инвеститорът е български или чуждестранен, или пък става въпрос за консорциум между наш и чужд.

През октомври "Банк Российский Кредит" уведоми Министерството на финансите (МФ) за интерес към Търговска банка „Виктория". Такова трябва да е постъпило и в БНБ, тъй като именно управление „Банков надзор“ разглежда подобни предложения, одобрява и разрешава сливания и придобивания в банковия сектор.

Според МФ именно централната банка трябва да изрази становище относно интереса на "Банк Российский Кредит" за покупката на ТБ "Виктория". Конкретни финансови параметри не са известни, след като тогава не бе ясно и финансовото състояние на кредитора, част от групата на Корпоративна търговска банка.

През ноември консорциум от водещата испанска банка Banco de Navarra и застрахователното дружество "Лев инс" заяви желание да закупи дъщерната на КТБ банка "Виктория".

Този вариант също се разглежда като възможен, a по този начин в банковата система ще попаднат нови свежи пари. Едно подобно развитие има потенциала да предостави значителен стимул както за сектора, така и за цялата икономика на страната.

Освен така необходимите за подобряването на икономическото състояние на страната ни нови средства, появата за външен на системата инвеститор, без значение дали той е български или чуждестранен, ще донесе така необходимата "свежа кръв" за сектора. Тя би могла да си изрази в един по-качествен мениджмънт, който да въведе нови практики и да повиши цялостната конкуренция, а оттам и качеството на услугите.

Сливане с Българска банка за развитие (ББР)?

Това е друг потенциален вариант с оглед на насоката на ТБ "Виктория" да кредитира малкия и среден бизнес. ББР има същия фокус. БНБ или ФГВБ биха могли да осъществят едно такова сливане.

Основните позитивни ефекти от едно подобно развитие са свързани с фокуса на ТБ Виктория, а именно кредитирането на дребния и среден бизнес. Налице ще бъде синергия между действията на ТБ Виктория и ББР, което в крайна сметка ще доведе до позитиви и за двете страни.

От днес ББР има ново оперативно ръководство, съобщиха от Министерството на финансите. Ангел Геков и Илия Кирчев ще заемат местата на досегашния председател на Управителния съвет (УС) и главен изпълнителен директор Димо Спасов и на члена на УС и изпълнителен директор Иван Христов. В ръководството на ББР остава Билян Балев.

Удовлетворяване на евентуални претенции на акционерите и облигационерите

Друг възможен вариант, които също можем да окачествим като позитивно развитие на ситуацията с ТБ "Виктория", е удовлетворяване на евентуални претенции на акционерите и облигационерите на мажоритарния собственик. В условията на макроикономическа и финансова криза в страната един подобен вариант би спестил значителна сума на публичния бюджет. Средствата ще бъдат спестени от заведените дела срещу държавата от акционерите и облигационерите на дружеството.

Който и от посочените разумни варианта да бъде избран, процедурата по изпълнението му да бъде съблюдавана стриктно от БНБ и ФГВБ. Освен че ще донесе по-голяма стабилност, едно подобно развитие ще повиши и доверието в цялата банкова система – както на обикновените хора, така и целия частен бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още