IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще научим от стенограмите за КТБ

След разсекретяването ще се разбере ролята на институциите и политиците, смятат Александър Кашъмов, Вера Ахундова и Георги Кадиев

10:27 | 09.06.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Една голяма победа за гражданското общество в България. Казусът КТБ е един от най-сериозните през последните години. Ние трябва да знаем всичко, особено какво са обсъждали политиците.

Това обяви адвокат Александър Кашъмов от Програма „Достъп до информация” в студиото на bTV по повод съдебните решения за разсекретяване на стенограмите от консултациите за съдбата на КТБ.

„За разумния човек има разлика между слухове и истина. Истината е в документите. Стенограмите са официалното протоколиране на отделните изказвания на политическите и държавните фигури”, подчерта той.

Вера Ахундова от сдружението на вложителите в банката напомни, че разсекретяването е накарало някои участници да проговорят – например Йордан Цонев, от чиито думи станало ясно, че ударът по банката бил с цел БСП да загуби предсрочните парламентарни избори през 2014 г.

„За вложителите стенограмите са ново доказателство по делото им срещу БНБ и Министерството на финансите”, отбеляза тя.

Според нея има по-важни документи, които трябва да станат публични, защото от стенограмите, според нея, няма да се разбере защо на КТБ е била отказана държавна помощ, а на частните банки е казано да не ѝ съдействат.

Бившият депутат Георги Кадиев коментира, че КТБ е нараснала двойно в периода между 2009 г. и 2014 г., и е можела да бъде спасена по начина, по който е била създадена – с партийна намеса.

„КТБ за мен е политическо творение и беше унищожена политически”, смята той.

По думите му подлежащият на разсекретяване разговор вероятно не съдържа размяна на конкретни обвинения.
Кашъмов отбеляза, че при такъв размер на банката, разговорите за нейната съдба са били разговор за съдбата на цялата банкова система.

„Ако действително на 14 юли 2014 г. е бил обсъждан нарочен проектозакон по въпроса, трябва да се разбере как се е стигнало до в крайна сметка приложения вариант“, посочи адвокатът.

„Ще има опашка от фалита на КТБ, той ще струва нещо на данъкоплатците, а не видяхме виновник. Това е провал на БНБ, КФН, ДАНС, МВР, „Икономическа полиция”, е мнението на Георги Кадиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
marto76
преди 6 години
Нищо няма да научим! Всичко е само прах в очите, а Цветан Василев продължава да бъде на свобода и да живее с парите, които източи от пирамидата КТБ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Иван Митев
преди 6 години
Публикуването на стенограмите ще докаже, че държавното управление не зачита водещия причинител за ставащата лошотия с "КТБ" АД.Въведеният (за националното стопанство) вреден модел на парична политика е водещия причинител за понесените щети при ситуацията с КТБ АД.Същественото за спасение на банките от актуални злини е внедряването на полезен модел на парична политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още