Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Калфин: Вторите пенсии трябва да са индивидуални сметки

Те трябва да са индивидуално управлявани и с възможности за наследяване, смята вицепремиерът и социален министър

Калфин: Вторите пенсии трябва да са индивидуални сметки

Ивайло Калфин по време на Клуб Инвестор на тема „Инвестиции за устойчив растеж в аутсорсинг сектора“. Снимка: Investor.bg

„Тези пенсии (вторите пенсии, б. ред.) би трябвало да бъдат индивидуални сметки, индивидуално управлявани и с възможности за наследяване. Това мнение изказа вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин пред журналисти в кулоарите на Клуб Инвестор на тема „Инвестиции за устойчив растеж в аутсорсинг сектора“.

Същевременно той поясни че пенсионните дружества трябва да изразят ясна позиция възможно ли е да се гарантира едновременно доживотна и наследствена втора пенсия. „Но да чуем първо пенсионните дружества“, допълни той, цитиран от Bulgaria on Air. 

По думите му в  рамките на общественото обсъждане на законопроекта, изготвен от финансовото министерство, Асоциацията на пенсионните дружества трябва да изрази ясна позиция с какво дружествата могат да се справят, какво могат да поемат като ангажимент въз основа на актюерските разчети, за да знаят хората на какво могат да разчитат. 

Още по темата

В момента експертите на Министерството на труда и социалната политика анализират проекта на промени в Кодекса за социално осигуряване, предложени от Министерството на финансите.

Според публикуваните късно в петък предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване, направени от финансовото министерство, бъдещите втори пенсии от частните пенсионни фондове ще са пожизнени, но ще бъдат изплащани от общ пул, а не от индивидуалните партиди на осигурените. По този начин обаче може да отпадне възможността за наследяването на пенсиите. Според мотивите на проекта партидите от допълнителното задължително пенсионно осигуряване след пенсиониране ще се прехвърлят в общ пул, от който ще се изплащат пенсиите на всички осигурени. Това значи, че на практика индивидуалните партиди няма да важат. Според мотивите това се прави и за да бъдат избегнати рисковете от неблагоприятна инвестиционна дейност на дружествата. 

Повече по темата - тук!

По статията работиха: Екип на Bulgaria On Air, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
16
 
3
преди 4 години
Няма профилна снимка
Принципно знам, че на даден интервал от време полюсите се сменят.
Не знаех, че това важи и за политическите полюси... Левичарят деснее, а десничарят - левичарства. Това правителство страда от биполярно разстройство
1
 
16
 
2
преди 4 години
трябва да се заеме пак с полицаите /социалния/ да им вдигне годините на 80
те ще излязат на протест,ще почне едно бучене,ще скочат и военните и тогава никой няма да пита кво са приели петък вечер.на чавдарчета ни направиха,СМЕШНИЦИ
3
 
21
 
1
преди 4 години
фотогеничния пак се изказал,без да пита боко.утре ще му мине,няма страшно

Още от Бюджет и финанси
Фонд на фондовете влага 158 млн. лева в антикризисен продукт за бизнеса