IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калин Христов: Еврозоната вече не е толкова привлекателна, колкото преди

За развиваща се икономика като българската пълната унификация на фискална и монетарна политика ще е опасна

09:09 | 21.01.13 г. 5
<p>
	Калин Христов. <em>Снимка: БНБ</em></p>

Калин Христов. Снимка: БНБ

Еврозоната вече не е така привлекателна, както беше преди няколко години. Поради тази причина решението за присъединяването на страните от Централна и Източна Европа към валутния съюз не бива да се взима прибързано, а трябва да се изчака, за да се види каква ще бъде неговата институционална рамка и какви ще са изискванията за хармонизация и конвергенция.

Такова е мнението на подуправителя на Българска народна банка Калин Христов. През миналата седмица Христов бе участник в дискусиите по време на форума на Euromoney за Централна и Източна Европа, който се проведе във Виена.

„Преди беше лесно – всички бързаха да се присъединят към еврозоната, за да се възползват от предимствата на членството – спад на спредовете по държавните облигации и по-евтин кредитен ресурс”, посочи Христов. Той обясни, че докато преди инвеститорите са гледали на еврозоната като на зона с еднакъв риск на отделните държави, сега ситуацията е коренно променена.

Трябва ли да бързаме с присъединяването към еврозоната?

Да, трябва да влезем възможно най-бързо
Не, важно е да видим как ще изглежда съюзът
Не трябва да влизаме в еврозоната изобщо
Не мога да преценя
Общо 3403 гласа
Поради тази причина вече самото влизане в еврозоната не би довело до по-ниски рискови премии и по-ниска цена на финансиране, защото пазарите осъзнават, че всяка държава носи своя собствен риск и няма никаква гаранция за стабилността й.

„Монетарните съюзи без фискална консолидация се провалят. Еврозона версия 1.0 бе без фискален съюз и може да се каже, че той изпълни своята роля. Дори и без политически и фискален съюз държавите искаха да се присъединят”, обясни Христов.

Според него липсата на механизъм за контрол е била в основата на желанието за членство. Сега обаче е ясно, че не може да се продължава по този начин и че ако ще се търси устойчвост, това трябва да стане чрез по-тясна интеграция.

По този начин обаче се променя начинът, по който държавите гледат на еврозоната.

България

България никога не е искала да стои извън еврозоната, за да манипулира валутния си курс и да търси конкурентни предимства, посочи Христов. „Ние никога не сме вярвали в това, а впрочем няма и как да получиш такова предимство чрез манипулиране на валутата. Поне не в дългосрочен план”, смята специалистът.

„Много от държавите са мислели точно по този начин при влизането си в еврозоната – че ще имат много ползи и че пазарите няма да ги натискат. И това продължи 10 години”, посочи той.

Последна актуализация: 09:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 2
data
преди 11 години
По принцип - технически България е в еврозоната и коментара си е точен . Според мен БНБ трябва постепенно да разреши ползването на Еврото като паралелна валута . И в момента това е позволено в някаква степен - но според мен това трябва да се засили
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
slayer
преди 11 години
такава се водим.а иначе - много хубав коментар на Христов, напълно подкрепям. Времето за бързане отдавна отмина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 8
deant
преди 11 години
Всичко хубаво, само едно не ми е ясно... Къде господина видя "развиваща се икономика" в България? Аз виждам унищожена и унищожаваща се икономика, на която флагмани са монополи като ЕРП-тата, ВиК дружества и подобни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още