IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калин Христов: Няма опасност за изпълнението на бюджета

Пакетът със социалните мерки не застрашава работата на министерствата, смята финансовият министър

08:44 | 04.04.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Калин Христов: Няма опасност за изпълнението на бюджета

Няма опасност за изпълнението на бюджета и приходите започват да се повишават. В първите месеци на годината се наблюдава ръст на приходите от ДДС в рамките на 23%, започва да се покачва събираемостта на данъците, успокои в студиото на "Нова телевизия" служебният финансов министър Калин Христов. 

Той призна, че през януари и февруари има спад на приходите от акцизи, но само от горивата. Финансовият министър обясни това с нестабилността в страната през този период. Тогава е имало спад на активността и вноса на горива, смята Христов. Данните за март обаче показват, че това понижение се преодолява.

Служебният министър направи и коментар по повод появяващите се слухове, че се готви "проход" на валутния борд. Христов смята, че всичко, което сме постигнали досега, е благодарение на борда и ако искаме да надграждаме икономиката, той ще трябва да продължи да функционира. 

По отношение на мерките за подобряване на бизнес средата, финансовият министър уточни, че до май ще влезе в сила "Златен стандарт" за фирмите. Той ще позволи връщането на ДДС за 10 дни, но има и определени строги изисквания. 

Сред тях например са исторически фирмите да нямат нарушения и да са на печалба, за да нямат данъчните служби съмнения, че стандартът ще бъде използван за злоупотреби. 

Калин Христов коментира и социалните мерки, одобрени от заседанието на Министерския съвет. Служебното правителство успя да намери около 41 млн. лева, които ще бъдат насочени към най-уязвимите хора. Тези средства бяха намерени след обстоен анализ на бюджетите на различните министерства. Финансовият министър уточни, че тези пари са инвестиционни разходи, които няма да могат да бъдат усвоени. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
georgi.benevolenet
преди 10 години
ПрофилПреглед Редактиранеgeorgi.benevolenetGeorgi Benevolenet, регистриран на 18 Ноември 2012 г.,За да разделите профилите си в Investor.bg и Facebook, използвайте бутона и следвайте инструкциите. След това е възможно да свържете профилите си по всяко време. Коментари (21) Теми (0) Статии (0) Следва (0/0) Марин Райков: Има шанс фискалният резерв да надхвърли 4,7 млрд. лева коментира | 03 април 2013, 23.06ч. Като служител на БНБ установих, че говерньорите и служителите са с контрол на сизнанието с импланти и връзка на мрежата на Мтел (вкл. Калин Христов). Кризата беше замислена от спекуланти свързани с търговските банки като раздаване на достатъчно евтини кредити довели до 20 млрд загуба на фондовата борса, 10 млрд лоши кредити, 10-ки на жилищния пазар. Сега банките изтеглиха техни 10-15 млрд - депозитите да покрият лошите кредити. http://convergingtechnology.eu/european-commission-and-european-central-bank-opinion/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
jelenski
преди 10 години
ГЕРБ - Граждани за Европейско Развитие на Бандитизма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
Хайърсъзоff
преди 10 години
Докато българите продължават да живеят в мизерия, бюджета ще е в безопасност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още