IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карина Караиванова влиза в Съвета на директорите на ЕИБ

Номинацията на бившия зам.-финансов министър ще бъде представена на годишната среща на банката на 14 май

13:36 | 30.04.13 г.
<p>
	<em>Карина Караиванова. Снимка: Пресцентър на МС</em></p>

Карина Караиванова. Снимка: Пресцентър на МС

Бившият зам.-министър на финансите Карина Караиванова беше определена за директор за България в Съвета на директорите на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) по време на днешното правителствено заседание, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Караиванова в момента е директор на дирекция „Национален фонд“, но беше заместник на Дянков в кабинета „Борисов“. Тя пое поста на Боряна Пенчева, която влезе в ръководството на БНБ. На 1 март обаче стана ясно, че Караиванова е променила позицията си.

Съветът на директорите на ЕИБ се състои от 28 представители на страните – акционери и 18 алтернативни директори. По устав банката е собственост на държавите, членуващи в Европейския съюз, като целта й е да отпуска нисколихвени кредити за изграждане на инфраструктура, подобряване на екологичните стандарти и гарантиране на енергийните доставки.

Мандатът на Съвета е петгодишен, като сегашният изтича на 14 май. На тази дата ще се проведе и годишна среща на съвета на гуверньорите, по време на който и официално ще бъдат представени номинациите за нови директори.

С отделно решение министрите в служебното правителство потвърдиха ангажиментите на България към ЕИБ по проект „Енергия 2“. Проектът се изпълнява от Националната електрическа компания (НЕК). Общата стойност на проекта е 150,9 млн. евро.

Държавната компания НЕК получи заем от ЕИБ на стойност 60 млн. евро за реализацията на проекта. Задължението ни е тези средства да бъдат върнати до 2022 година.

Освен средствата от ЕИБ за развитието на енергийния сектор, каквато е целта на „Енергия 2“, кредит в размер на 40,9 млн. евро беше изтеглен от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Останалите средства са собствен капитал на НЕК. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още