IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катерина Краева: Консолидацията на банковия сектор е резултат от ниските лихви

Закупуването на Societe Generale Експресбанк е логично и предвидимо събитие, заяви експертът в правната кантора Wolf Theiss

09:59 | 03.08.18 г.
Катерина Краева: Консолидацията на банковия сектор е резултат от ниските лихви


Банковият сектор в България следва тенденциите в Централна и Източна Европа. Най-значимата от тях е консолидацията. Главната причина за нея са ниските лихвени нива през последните няколко години, които спряха повишаването на печалбите в сектора.  Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Катерина Краева, партньор в правната кантора Wolf Theiss.

Като друга причина тя изтъкна увеличените регулаторни изисквания. Последиците от промените се оказаха практически непосилни за някои банки, тъй като значително увеличиха разходите им. Естествен ход за сектора се оказа консолидацията, каза Катерина Краева в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов. 

Според нея закупуването на Societe Generale Експресбанк АД (SGEB) от унгарската OTP Bank, собственик на банка ДСК, е едно напълно логично и предвидимо събитие. „OTP Bank заяви ясното си желание за консолидация още в края на 2017 г., имайки планове за експанзия в няколко европейски държави“.

Тя посочи, че причините от България да се изтегли една от най-уважаваните френски финансови групи Societe Generale също съвпадат с общите тенденции в банковия сектор.

„Наблюдава се изтегляне на финансовите компании от дадени пазари и концентрацията им върху по-печеливши. Това е въпрос на стратегически избор“.

Експертът коментира, че в процеса на събиране на оферти за купувач на френската група са се включили и инвестиционни фондове, както и част от институционалните инвеститори в страната. Тя добави, че австрийски банки са имали интерес към закупуването ѝ на някои пазари, но не и към българския.

Според Краева няма да последва съществено разместване в класацията на най-големите български банки по активи.

„Разбира се, зависи доколко може да има отлив на клиенти и някакъв друг ефект от това сливане. ДСК е традиционно силна в потребителското кредитиране, а Societe Generale Експресбанк АД – в корпоративното. Не се очаква да има отлив в тези сегменти. Societe имаше добри резултати и във финансирането на публичния сектор, възможно е там да има промени, но вероятно ще се работи за запазване и подобряване на настоящите позиции“.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още