IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

KBC: Ще ползваме всички възможности за увеличаване на дела си

Ако активът е привлекателен, рисковите параметри са приемливи и финансовите условия са разумни, може да растем чрез придобиване, твърди белгийската банка

17:10 | 30.09.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Белгийската финансова група КВС не потвърди, но и не отрече пред Bloomberg TV Bulgaria появилата се по-рано в белгийски и френски медии информация за неин интерес към активите на четвъртата по големина българска банка по размер на активите Обединена българска банка (ОББ).

„Както си спомняте, по време на нашия Ден на инвеститорите през юни 2014 г. ние казахме, а и повторихме това послание почти през всяко тримесечие оттогава насам, че наш приоритет остава да продължим нашия постоянен органичен растеж. Въпреки това, когато възникне шанс, ние ще разгледаме и други възможности за увеличаване на пазарния дял в основните ни държави / вътрешните ни пазари“, поясни пред икономическата телевизия Вивиан Хайбрехт, генерален мениджър на корпоративните комуникации и говорител на KBC Group

„България е един от ключовите пазари за KBC Group. По принцип, както от KBC сме заявявали и преди, ако определен актив е привлекателен, рисковите параметри са приемливи и финансовите условия са разумни, групата би била заинтересувана от инвестиция с цел по-нататъшен растеж, включително чрез придобиване. Ние обаче никога не коментираме конкретни имена, споменати в медиите“, пояснява още Хайбрехт.

По-рано през деня френският в. L'Echo писа, че КВС е проявила интерес към ОББ. КВС е наела международната финансова компания JP Morgan да задвижи процедурата по придобиването на българския кредитор, пише L'Echo.

„Преди кризата от 2008 г. на КВС ѝ беше забранено да участва в придобивания от европейските власти, тъй като банката трябваше да се децентрализира. Тази забрана беше отменена през ноември 2014 г., но досега банката не е участвала в сделки“, пише френското издание.

ОББ е част от финансовата група от Гърция National Bank of Greece, припомня изданието.

КВС е собственик на българската СИБанк и застрахователната компания ДЗИ.

Председателят на Асоциация на банките в България (АББ) Петър Андронов, който е и главен изпълнителен директор на СИБанк, не бе открит за коментар до публикуването на материала. 

От пресцентъра на ОББ отказаха коментар пред Investor.bg.  

На запитване от редактор на Bloomberg TV Bulgaria от National Bank of Greece отговориха, че в момента в офиса нямат служители, които да говорят достатъчно добър английски и препоръчаха да бъдат потърсени отново в понеделник.  

В интервю за bTV в петък пък управителят на БНБ Димитър Радев заяви, че през следващите месеци ще има новини за консолидация в банковия сектор. „Ще бъдем свидетели на новини в тази сфера и те ще бъдат резултат от това, което направихме при прегледа на качеството на активите и стрес теста“, каза той.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
bigmamascandal
преди 7 години
На запитване от редактор на Bloomberg TV Bulgaria от National Bank of Greece отговориха, че в момента в офиса нямат служители, които да говорят достатъчно добър английски и препоръчаха да бъдат потърсени отново в понеделник. Гърците са скан-дал-ни!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още