IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН започна обществено обсъждане за „бонус-малус“

Предварителните разчети показват, че 80% от собствениците на автомобили ще плащат по-евтина “Гражданска отговорност”, тъй като ще попаднат в бонус-класовете

13:47 | 13.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка Pixabay</em></p>

Снимка Pixabay

Комисията за финансов надзор (КФН) започна срещи с браншови асоциации и неправителствени организации, с които обсъжда наредбата за въвеждане на системата „бонус-малус“.

Целта на общественото обсъждане е чрез диалог да се чуят конструктивни мнения, които да бъдат отразени в окончателния вариант на системата „бонус-малус, съобщиха от регулаторния орган на небанковия финансов сектор.

Опазването живота на българските граждани и намаляване броя на пътно-транспортните произшествия е основната цел пред системата „бонус-малус“.

Предварителните разчети сочат, че 80% от собствениците на автомобили ще плащат по-евтина “Гражданска отговорност”, тъй като ще попаднат в бонус-класовете, пресмятат в КФН.

Изчисленията на експертите на комисията показват, че под 1% от шофьорите ще бъдат в най-високите класове по малус, които предвиждат оскъпяване с 400%. Причината за попадането в този клас ще е следствие на вина за причинена смърт на пътя.

От Комисията за финансов надзор обявиха, че заедно с МВР и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията организират на 3 декември кръгла маса, на която ще бъдат поканени всички заинтересовани страни за обсъждане на наредбата за „бонус-малус“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още