Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Кирил Ананиев: НЗОК няма задължения към чужди здравни фондове

От всички средства във фискалния резерв само Сребърният фонд е целеви и неприкосновен, обясни още финансовият министър в оставка

Кирил Ананиев: НЗОК няма задължения към чужди здравни фондове

Снимка: БГНЕС

Просрочените задължения на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) към чужди здравни фондове са погасени. За целта от бюджета на касата са платени 85 млн. лв. Това обясни министърът на финансите в оставка Кирил Ананиев по време на изслушването си в Народното събрание днес.

До темата с дълговете на НЗОК към чужди каси се стигна след въпрос на депутата от БСП Румен Гечев, който припомни, че заради казуса преди 2 години български граждани имаха проблем с държавното финансиране на лечението си в чужбина

Още по темата

„Проведени бяха срещи с всяка една от държавите и в рамките на 2 години елиминирахме задълженията на принципа на авансовото финансиране, тъй като изпълнението на бюджета го позволяваше“, обясни Ананиев.

От „Демократична България“ пък поискаха да разберат защо се вземат заеми от Учителския фонд, Националния фонд за европейски средства и АЕЦ "Козлодуй" с цел „попълване на бюджетни дупки“. Депутатът Владислав Панев попита Ананиев дали би насърчил следващият министър да прави същото.

Финансовият министър отговори, че от всички средства във фискалния резерв само Фондът за гарантиране на пенсионната система (т. нар. Сребърен фонд) е целеви и неприкосновен.

"Редно ли е при ликвиден ресурс над 5 млрд. лв. да изляза и да плащам лихви“, попита Ананиев и добави, че това не означава, че се вземат пари от НЗОК и други институции. Според него няма проблем да се използват средствата от другите фондове и заемите да се връщат с течение на времето.

Припомняме, че Кирил Ананиев бе в Народното събрание да даде обяснения защо сумите във фискалния резерв намаляват и как се движи изпълнението на държавния бюджет.

По статията работиха: автор Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Земеделската земя в Добруджа поскъпна минимално с 0,5% през 2020 г.