IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Ананиев: Прогресивното облагане ще намали приходите с 1,3 млрд. лв.

Управляващите държат плоският данък да остане, посочи зам.-министърът на финансите

10:20 | 24.10.17 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Премахването на плоския данък и въвеждането на прогресивен би довело до намаляване на приходите в бюджета с 1,3 млрд. лв., коментира в сутрешния блок на Нова телевизия заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев.

Той обясни, че предлаганият от БСП необлагаем минимум за българите със заплати до 510 лв. всъщност ще засегне всички работещи у нас. Причината – хората с по-високи възнаграждения ще плащат налози само върху сумата над въпросния минимум.

Ананиев посочи, че плоският данък е включен в програмата на правителството и управляващите държат той да остане.

Общото увеличение на разходите за персонал в предложения проектобюджет възлиза на 730 млн. лв. Те са разпределени в приоритетните сектори - това са най-вече системата на образованието, на отбраната и сигурността, на социалното осигуряване и грижите.

Ананиев заяви, че най-сериозно увеличение на доходите догодина ще има за работещите в сферите на образованието, отбраната и сигурността, полицията и социалните дейности.

„Ресурсите на МВР и армията не трябва да се разпределят на калпак”, категоричен бе заместник-министърът.  Според Ананиев държавата не трябва да изплаща изцяло дълговете на болниците, тъй като това няма да ги дисциплинира.

"С проектобюджета има увеличение на заплатите както на работещите в армията, така и на работещите в полицията", заяви той. В отбраната разходите за персонал ще бъдат увеличени със 100 млн. лв., а тези в МВР - с 55 млн. Този ресурс не трябва да се разпределя на калпак", обясни Ананиев. 

Малко по-рано в същото студио от БСП защитиха алтернативния си бюджет. „Настояваме за въвеждането на необлагаем минимум, защото огромна част от българското население живее в потресаваща бедност“, каза  заместник-председателят на парламентарната група на социалистите Крум Зарков. „От около 3 млн. осигурени българи 2,8 млн. души получават заплати между 510 и 3 300 лева. Има обаче и такива, които взимат в пъти повече от останалите и те трябва да плащат по-високи данъци”, обясни Зарков.

Вчера от БСП пак предложиха въвеждане на прогресивен данък и необлагаем минимум. Идеята е удръжките от минималната работна заплата да отпаднат, а данъците да се определят спрямо размера на доходите, като се увеличават за по-високите доходи.

„Плоският данък не е лява марка. Той изигра своята роля и затова предлагаме сега да се дебатира”, категоричен е Крум Зарков.

Според него средствата, разпределяни в различни сектори, продължават да се увеличават без да се правят сериозни реформи.

Пред Българската национална телевизия депутатът от БСП Жельо Бойчев заяви, че в предложението на левицата за бюджет заложеният брутен вътрешен продукт е по-висок от този, който залага Министерството на финансите, но въпреки това е занижен, за да бъдат поставените цели постижими. Поставили сме си реалистична и постижима цел, допълни той.

Занижаването на БВП сваля всички показатели. Допълнителните пари в Бюджет 2018 ще потънат заради липса на реформи, коментира от своя страна пред bTV депутатът от БСП Драгомир Стойнев.

Петър Ганев от Института за пазарна икономика (ИПИ) посочи пред Bloomberg TV Bulgaria, че според него генерално приходите ще се изпълнят. 

"Tова наслагване на растеж оказва своето влияние, но по-голямо напомпване имаме в разходната част, отколкото в приходната. Ако преди имахме плоската, постна пица, сега говорим вече за нещо друго – ръст на заплатите“, посочи той.

Ганев каза, че на практика около 550 млн. лв. е ръстът на заплатите в бюджетната сфера, описан като директен ефект от годишните мерки, като по-голямата част представлява заплати на учители, но не само.

„Към това добавяме още поне 150 млн. лв. ефект от покачване на минималната заплата и още около 250 млн. лв. ръст в пенсионните плащания. Тоест вече станаха около 1 млрд. лв. директен ефект от мерките за покачване на доходите“, изчисли той.

Той смята, че „пренапомпването“ на някои заплати не е невъзможно, но липсват разписани конкретни реформи.

Вижте целия разговор с Петър Ганев във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 6 години
Данъците могат да бъдат и инструмент за намаляване на неравенството----ако под намаляване на неравенството имаш в предвид всички да станат равно бедни, да прав си ! ... иначе няма нищо общо с реалноста !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 3
redcretin
преди 6 години
Ще намали ограбването на най-бедните. Което е директно признание, че много българи живеят под границата на бедност и плащат данъци ... какъв срам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 8
Иван Митев
преди 6 години
При сегашната местна проява на световно разпространена грешна парична система, колкото по-добро данъчно облагане се прилага, толкова по-силен потенциал за дългови кризи се създава и щетите са по-болезнени.За благодатен национален просперитет е необходимо прилагане на подобрена парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 5
data
преди 6 години
данъците не са решили нито едно неравенство в нито една страна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 8
Специалист по всичко
преди 6 години
Данъците могат да бъдат и инструмент за намаляване на неравенството. Неслучайно в Европа има само още две държави освен България, които имат пропорционално облагане, даже едната не е изцяло вропейска държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 8
bertram
преди 6 години
едно смислено нещо от тези
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 4
krasssen
преди 6 години
Лесно се събират преки данъци от бедните. Горе от заможните става трудно и опасно , особено ако офшорни субекти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 6
data
преди 6 години
защото политиците за безотговорни популисти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 9
sdar
преди 6 години
Хайде де, сериозно? А защо по белия свят имат диференцирано по-ниско ДДС за храни и лекарства?Нищо социално ориентирано, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 10
data
преди 6 години
Крайно време е някой хора да разберат , че ролята на данъците е да осигуряват приходи в бюджета , а не да въздадат социална справедливост - нещо което би трябвало да е присъщо на бюджетните разходи .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още